Ми працюємо!
RU UA
Фільтри

Кіноа

Кіноа - це крупа, що володіє чудовими смаковими якостями. Вчені визнали крупу найкориснішою у всьому світі. Тому користувачам, які піклуються про своє здоров'я і прагнуть завжди перебувати у відмінній фізичній формі, варто звернути на неї особливу увагу, тим більше що ціна киноа - цілком демократична і доступна для кожного.

Що таке киноа?

Кіноа нагадує своїм зовнішнім виглядом звичну гречку. А ось смак у неї більш наближений до рису. Батьківщиною її є південна Америка. Проведені наукові дослідження і випробування довели, що в цій крупі міститься оптимальна кількість протеїнів, клітковини і вуглеводів. При цьому калорійність продукту складає всього лише 368 ккал, що дозволяє використовувати кіноа для схуднення, під час проведення дієтотерапії або курсу на сушку.

Безсумнівною перевагою цих злакових є повна відсутність глютену і підвищений вміст у складі цінних амінокислот, вітамінів, мікро- і макроелементів.

Кіноа: користь і застосування

Дієтологи, медичні фахівці вказують на такі корисні властивості крупи:

  • Дезінтоксикаційну дію, очищення організму від шлаків і токсичних речовин
  • Зниження показників поганого холестерину в крові
  • Стабілізація рівня глюкози
  • Зміцнення кісткової тканини
  • Профілактика серцево-судинних захворювань
  • Усунення головного болю, мігренозних нападів
  • М'яку заспокійливу і седативну дію
  • Позитивний вплив на роботу центральної нервової системи
  • Нормалізація функціонування шлунково-кишкового тракту
  • Омолоджуючий ефект
  • Помірні жироспалюючі властивості
  • Стабілізація показників артеріального тиску

В принципі продукт приносить величезну користь всьому організму, беручи активну участь в підтримці нормального стану, функціонування всіх внутрішніх органів і систем.

Особливо корисна кіноа каша для пацієнтів, які страждають на цукровий діабет, суглобові захворювання, гіпертонічну хворобу, артеріальну гіпертензію, осіб похилого віку. Кіноа дозволяє сповільнити природні процеси старіння, а також містить у своєму складі особливу речовину - фітинову кислоту, яка знижує ризики формування злоякісних пухлинних новоутворень.

Ідеальним варіантом буде включити продукт в раціон хворих, які перенесли в недавньому минулому важкі захворювання, травми, хірургічні втручання, через його здатність активізувати власні захисні сили організму і скорочувати тривалість реабілітації. Включити кіноа в свій раціон рекомендується і спортсменам, а також людям, котрі ведуть активний спосіб життя.

Питанням - як готувати кіноа задаються багато користувачів, оскільки вона поки що не набула широкого поширення на вітчизняному ринку. Фахівці рекомендують попередньо замочити крупу кіноа, залишивши її на кілька годин водою. Таким чином, вона стає м'якшою і втрачає свій дещо гіркуватий і специфічний присмак.

Важливо знати, як варити киноа правильно, щоб крупа не втратила своїх цінних, цілющих властивостей в результаті термічної обробки. Для отримання максимально позитивного ефекту рекомендується залити злаки чистою водою (або ж молоком) у співвідношенні 1: 2 і поставити на плиту. Після закіпання вогонь зменшити до мінімуму і варити близько 15 хвилин. Не помітити готовність киноа вкрай складно: вона змінює свій вигляд, зернятка стають практично прозорими, а об"єм збільшується в кілька разів.

Готову страву можна заправити соняшниковою олією або вершковим маслом, додати сіль, цукор, варення, сироп за смаком.

Про протипоказання

Абсолютних протипоказань не має. Однак не рекомендується зловживати крупою користувачам, що мають проблеми з функціонуванням ниркового апарату. З обережністю слід ставитися до цієї каші і годуючим жінкам, оскільки до цих пір достовірно невідома реакція організму немовляти на такі підвищені дозування вітамінів і мінеральних речовин.

Відгуки про кіноа можна знайти виключно позитивні. Користувачі відзначають прекрасний смак і простоту приготування каші. При регулярному її вживанні в якості сніданку або вечері можна поліпшити самопочуття, підвищити тонус організму, зарядитися енергією. Людям, що страждають від надмірної ваги, дієта з кіноа дозволяє худнути легко і без болісного відчуття голоду. Обумовлено це тим, що вона містить велику кількість клітковини, яка пригнічує апетит і забезпечує тривале відчуття ситості.