• 16.09.2023

Спіруліна - це суперфуд і найперспективніший продукт майбутнього, що вигідно відрізняється високим вмістом корисних нутрієнтів і потужним впливом на організм, що оздоровлює. Хоча вона і існує вже понад 2 мільярди років, про її користь замислилися лише близько 4 десятків років тому, після того, як НАСА використовувало добавки з нею для астронавтів під час їх космічних польотів.

Спіруліна – що це?

Отже, розглянемо докладніше, що таке спіруліна і навіщо її приймають. Це представник сімейства синьо-зелених водоростей. Походить від типу бактерій, відомих як ціанобактерії.

Спочатку мешкала у теплих озерах Африки, Гаваїв та Мексики. Як стверджують записи конкістадорів, водорості росли в мексиканському озері Тескоко і використовували місцеві племена ацтеків багато століть тому. Також і жителі берегів африканського озера Чад активно вживали її в їжу.

Однак не всі її види можуть похвалитися однаковою користю, на сьогоднішній день спостерігається справжній бум застосування біодобавок спіруліни на основі Spirulina maxima та Spirulina platensis. Крім вилову з дикої природи, їх також спеціально вирощують у штучних водоймах.

Спіруліна: користь та шкода, як приймати, чим небезпечна

Корисні властивості спіруліни для організму

Ключова особливість водорості – її багатий склад, який переважно визначає лікувальні властивості спіруліни. Вона містить:

  • фітонутрієнти (ключова речовина – фікоціанін);
  • білок (на 50-70% продукт складається з білка, включаючи повний амінокислотний профіль);
  • вуглеводи (ними припадає до 25% сухої ваги водорості);
  • нуклеїнові кислоти (становлять 5% сухої маси, беруть участь у формуванні ДНК та РНК);
  • бета-каротин (благотворно впливає на шкіру, зір, імунітет);
  • залізо (забезпечує профілактику анемії);
  • вітаміни K1, K2 (сприяють згортанню крові та зміцненню кісток);
  • кальцій (зміцнюють кісткову систему, покращує роботу серця та скелетних м'язів);
  • магній (протидіє м'язовим спазмам);
  • цинк (підтримує здоров'я шкіри, правильне функціонування імунної системи, пам'ять);
  • калій (забезпечує електролітний баланс);
  • вітаміни групи В (надають позитивний вплив на роботу нервової системи, мозку, серця);
  • фолієва кислота (запобігає розвитку вроджених дефектів у плода);
  • гамма-ліноленова кислота (має протизапальні властивості).

Навіщо ж приймають спіруліну? Добавка забезпечує:

  1. Благотворний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту. Виконує функції пребіотика та активізує зростання корисної мікрофлори.
  2. Допомога у боротьбі з алергією. Пом'якшує симптоми алергічного риніту, послаблюючи реакцію клітин на алергени.
  3. Надання антиоксидантного захисту. Містить сполуки, які є сильними антиоксидантами. Ефективно нейтралізує окисні ушкодження, спровоковані вільними радикалами.
  4. Зниження рівня холестерину та артеріального тиску. Декілька років тому було проведено дослідження, що довело, що при щоденному прийомі 1 грама продукту протягом 3 місяців на 16% знижується загальний показник холестерину, що, у свою чергу, зменшує ризик серцевих захворювань. Обнадійлива відповідь на питання, чим корисна спіруліна, чи не так?
  5. Контроль за цукровим діабетом. Мікроводорослість контролює рівень цукру в крові та запобігає ускладненню діабету. При місцевому застосуванні допомагають лікувати діабетичні рани.
  6. Цілюща дія при артриті. Завдяки своїм протизапальним властивостям продукт зменшує больові відчуття, пов'язані з артритом.
  7. Детоксикацію організму. Сприяє виведенню важких металів. Наприклад, згідно з дослідженням індійських учених, добавка ефективно очищає організм від миш'яку, який у небезпечних концентраціях міститься у місцевій воді.
  8. Захист мозку при захворюванні Альцгеймера. Запобігає утворенню амілоїдних бляшок, які є причиною нейродегенеративних хвороб.
  9. Профілактику катаракти. Фікоціанін, що міститься у водорості, запобігає помутнінню кришталика.
  10. Захист від променевої та хіміотерапії. Захищає клітини від серйозних побічних ефектів променевої терапії та від токсичного ефекту хіміотерапії. Однак перед прийомом добавки в цьому випадку слід обов'язково проконсультуватися з лікарем.
  11. Допомога при фіброміалгії. Послаблює симптоми даного стану, включаючи дифузний біль у тілі та посилену чутливість м'язів.

У якому вигляді виготовляють спіруліну?

На сучасному нішевому ринку добавка доступна в таблетованій, капсульованій та порошковій формі. Саме від форми залежить передусім як приймати спіруліну. Порошок – відмінний варіант для додавання в харчові продукти, наприклад, тісто для млинців, випічки.

Навіщо приймати спіруліну чоловікам, жінкам та дітям?

Насамперед, спіруліна корисна для чоловіків, оскільки вона збільшує енергетичний потенціал організму, постачає до нього високоякісний білок і допомагає краще впоратися з фізичними навантаженнями.

Якщо говорити про те, чим корисна спіруліна для жінок, то варто згадати, що вона є ідеальним джерелом заліза. Це дуже важливо для представниць прекрасної половини людства через особливості їхнього організму. Її регулярний прийом дозволяє уникнути анемії, яка супроводжується млявістю та занепадом сил. Крім того, добавка стане в нагоді жінкам на етапі планування вагітності, оскільки фолієва кислота, що міститься в ній, якісно готує організм до цієї значущої події і не допускає розвитку внутрішньоутробних патологій плода.

Багато дієтологів призначають спіруліну і для дітей. Понад півсотні активних мікронутрієнтів у складі добавок забезпечують відмінну підтримку дитячому організму в період його зростання та розвитку. Але давати їх дітям слід обережно і тільки після консультації фахівця.

Застосування для набору маси

Активно застосовується спіруліна для набору ваги, що обумовлено наявністю в ній повноцінного рослинного білка. При цьому його рівень можна порівняти з яєчним протеїном.

Крім того, продукт допомагає атлетам швидше відновлюватися, зводить до мінімуму збитки, спричинені інтенсивними фізичними навантаженнями. Покращує продуктивність на тренуваннях, підвищує витривалість та силу.

Застосування при схудненні

Завдяки детоксикаційному впливу на організм, здатності нормалізувати обмін речовин та знизити холестерин у крові спіруліну застосовується для схуднення. А високий вміст білка сприяє успішному будівництву підтягнутого тіла. Однак при коригуванні ваги не слід обмежуватись виключно прийомом добавки. Необхідно також виключити з раціону трансжири та швидкі вуглеводи, додати фізичну активність. А коли результату буде вже досягнуто, продукт дозволить уникнути розтяжок і збереже пружність, еластичність шкіри.

Користь та шкода

Чим небезпечна спіруліна, які її побічні ефекти? FDA (управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів у США) надало добавці статус "загалом безпечної" (GRAS). До цього часу немає доказів токсичності засобу при звичайних дозах. Цей натуральний продукт при правильному застосуванні впливає на організм лише позитивно.

Протипоказання у прийомі спіруліни

Кому не можна приймати спіруліну, які протипоказання до її вживання? Мікроводорослість протипоказана дітям та дорослим, які страждають від порушень згортання крові.

Крім іншого, заборонено поєднувати добавку з лікарськими засобами від діабету, що підвищують згортання крові і т.д. Перед початком прийому обов'язковою є консультація з лікарем.

Як правильно приймати спіруліну?

Стандартна денна доза варіюється між 1 г і 3 г, але її можна збільшувати до 10 г, дотримуючись рекомендацій виробника. Порцію необхідно розділяти на 2-3 прийоми і, що важливо, вводити до раціону не різко, а поступово.

Відповідь питання коли пити спіруліну залежить від мети прийому:

  • При позбавленні зайвих кілограм доцільно вживати її перед їжею.
  • При наборі м'язової маси безпосередньо після їжі.

Добавку можна змішувати з водою, соком, смузі або додавати в перші та другі страви, десерти. Однак варто враховувати, що продукт надає їжі темно-смарагдовий чи навіть чорний колір, а своєрідний смак компенсується солодкими фруктами.

Ми детально розглянули всі нюанси дії спіруліни, користь та шкоду від її застосування, і можемо впевнено підсумувати, що за цим продуктом майбутнє нутріціології.

Статті по темі
  • 22.06.2023

Недостатньо купити найдорожчий протеїн, доповнити його амінокислотами та креатином і вживати все це якнайчастіше і в якомога більших кількостях. Необхідно розуміти, як приймати протеїн і в яких дозах, щоб досягти бажаних результатів, і для чого він взагалі потрібен.

  • 21.06.2023

Ефективна харчова добавка, популярна не тільки серед спортсменів, зацікавлених у швидкому наборі якісної м'язової маси, або людей, які прагнуть схуднення, але й у користувачів, які бажають правильно харчуватися, бути здоровими та енергійними.

  • 16.05.2023

Так називають зелений пігмент рослин, що міститься у відділі рослинних клітин, де в процесі фотосинтезу відбувається трансформація енергії світла в енергію хімічних зв'язків в органічних речовинах.

  • 16.05.2023

Лецитин - це загальна назва жироподібних речовин, що є комбінацією фосфоліпідів (близько 75%), тригліцеридів та слідів деяких інших компонентів.

Підписатися на нашу розсилку

щоб отримувати свіжі новини про акції та знижки

0 800 403 173