• 16.09.2023

Ця речовина має кілька назв: вітамін В9, фолацин, фолін. Але більшості споживачів воно відоме як фолієва кислота або фолат. Добавки з ним мають все більшу популярність у різних споживчих груп. Чим це обумовлено?

Фолієва кислота – що це?

Насамперед слід розібратися, що таке фолієва кислота і що таке фолат. Під фолатом, як правило, мається на увазі натуральна форма вітаміну В9, який вважається незамінним, оскільки не може синтезуватися в організмі і має надходити до нього разом із продуктами харчування. Ця форма природним чином міститься у їжі. Вона швидко розпадається в результаті світлового та теплового впливу, тому є складнощі з її додаванням до добавки.

Фолієва кислота – це синтетична форма фолацину, яка через більш високу свою стійкість застосовується в добавках і продуктах, які спеціально нею збагачують. Вона легко засвоюється організмом. Дослідження підтверджують збільшення рівня фолату у крові внаслідок її прийому.

Обидві форми використовуються організмом ідентично. Їх найважливіша роль – участь у виробництві генетичного матеріалу та у клітинному поділі, починаючи із самого зачаття, про що ми поговоримо нижче.

Фолієва кислота: користь та шкода, як приймати

Користь фолієвої кислоти

Навіщо ж потрібна фолієва кислота, яке її вплив на організм? Без неї неможливе проходження наступних ключових фізіологічних процесів в організмі:

  1. Відновлення геному. Забезпечує синтез та відтворення генетичних даних, включно з ДНК. Наприклад, сонячне випромінювання, потрапляючи на незахищену шкіру, може призвести до критичних ушкоджень генетичного матеріалу клітин. І тут на допомогу приходить фолат, який сприяє регенерації пошкоджених ділянок ДНК у вигляді доповнення азотистих основ метильною групою.
  2. Здоровий поділ клітин. Усі клітини організму діляться. Цей процес регулярний, безперервний і стосується всіх органів (носової порожнини, шлунково-кишкового тракту, крові, імунної системи та ін.). Вітамін В9 підтримує нормальний поділ та отримання ідентичних генетичних копій оригіналу.
  3. Підтримка білкового синтезу та розвитку еритроцитів. Речовина нормалізує перетворення гомоцистеїну на метіонін – амінокислоту, яка бере участь у біосинтезі білка. Також воно допомагає еритроцитам дозрівати належним чином і зберігає необхідний рівень у кров'яній сироватці.

Однак, користь фолієвої кислоти цим списком не обмежується. Крім усього іншого, вона:

  • Знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Справа в тому, що недолік фосфатидилсерину може спровокувати послаблення розумової діяльності, оскільки ця речовина підтримує цілісність мембран клітин головного мозку. Його рівень залежить саме від надходження вітаміну В9 в організм. Дослідження підтвердили, що додатковий прийом дозволяє поліпшити когнітивні функції, особливо у споживачів у солідному віці.
  • Допомагає запобігти діабету. Підсилюючи розщеплення тригліцеридів у крові, фолат запобігає появі надмірного жирового прошарку та діабету 2 типу.
  • Запобігає захворюванням серцево-судинної системи. Відбувається це за рахунок підтримки метаболізму гомоцистеїну, що спричиняє пошкодження внутрішніх поверхонь артерій. Дослідження підтверджують, що достатній вміст фоліну сприяє очищенню кровоносних судин, допомагає уникнути їх закупорювання.

Користь для чоловіків

Чи призначається фолієва кислота для чоловіків, у чому її користь? Насамперед її слід приймати тим представникам сильної половини людства, які планують стати батьками. Вона благотворно впливає на функціонування репродуктивної системи, зменшує чисельність сперматозоїдів з дефектами ДНК, з неправильним хромосомним числом. У комплексі з вітаміном E речовина активізує виробництво сперми та збільшує її обсяг. Все це посилює можливість здорового зачаття.

Важливим фактором, що робить добавки з фолатом настільки популярним серед чоловічої статі, є його здатність стимулювати синтез м'язового білка. Тому в спорті та бодібілдингу потреби в цій речовині вищі, ніж у споживачів, які не ведуть такого активного способу життя.

Користь для жінок

Відповідаючи на запитання, чим корисна фолієва кислота для жінок, усі згадують про її роль у профілактиці акушерських і перинатальних ускладнень, у правильному розвитку плода. Однак насправді фолат має і низку інших, не менш важливих для жіночого організму ефектів.

Зокрема, він допомагає в лікуванні депресії, що зумовлено його здатністю нормалізувати синтез адреналіну та норадреналіну.

Плюс до всього, вітамін B9:

  • зміцнює імунітет;
  • позитивно впливає на роботу серця та судин;
  • підтримує процес утворення кров'яних тілець;
  • покращує травлення;
  • сприяє здоровому функціонуванню нервової системи, мозку.

Користь для дітей та вагітних

Дітям фолацин, як правило, призначають для забезпечення повноцінного росту та розвитку нервової та інших видів тканини. Підліткам важливо приймати його задля підтримки статевого дозрівання, здорового зростання.

Забезпечення адекватної норми фолієвої кислоти в крові у жінок - необхідна умова нормального перебігу вагітності, розвитку плода і далі дитини. Грамотний прийом препаратів та добавок з нею дозволяє мінімізувати ризик акушерських ускладнень, забезпечити профілактику небажаного викидня, передчасних пологів, порушень функцій плаценти, різних вад розвитку плода та народження дітей з недостатньою вагою та іншими проблемами подібного типу.

Спочатку плід є концентрацією клітин. Потім ці клітини діляться, утворюють складки, що формують трубку – зачаток центральної нервової системи.

Формування нервової трубки завершується на 3-4 тижні після зачаття, а дефект у ній чи мозку може закінчитися інвалідністю, критичними захворюваннями і навіть летальним результатом для плода. Фолін суттєво знижує кількість випадків дефектів нервової трубки. Без нього, відповідно, неможливий належний розвиток спинного та головного мозку у плода.

Не рекомендується чекати на облік у жіночій консультації перед застосуванням фолієвої кислоти. На той час на повну силу йде формування основних органів дитини. І на цьому етапі вже нічого не можна зробити, щоб не допустити дефектів нервової трубки. Тому починати приймати її доцільно ще на етапі підготовки до зачаття, при спробах зачаття та під час вагітності.

Оскільки фолін бере участь у конвертації гомоцистеїну, що викликає серйозні функціональні порушення в крові, метіонін, то він плюс до всього мінімізує ризик викидня і гестозу.

Які продукти містять фолієву кислоту (вітамін В9)?

Високим вмістом фолацину можуть похвалитися боби, петрушка, салат, шпинат, капуста, помідори, спаржа, печінка, нирки, м'ясо, гриби. Однак найбагатшим продуктом, де міститься фолієва кислота, є дріжджі. Але 95% часто руйнуються при термічній і кулінарній обробці продуктів рослинного походження, що проводиться при високих температурах. У м'ясних продуктах цей дещо нижчий, але все одно суттєвий. Тому важливо вживати добавки на основі фоліну. Тільки таблетовані та капсульовані його форми повністю абсорбуються в організмі.

Які продукти містять фолієву кислоту (вітамін В9)?

Денна норма фолієвої кислоти

Бажана добова норма фолієвої кислоти становить близько 400 мкг. Точні дози залежить від конкретної держави. У Австралійському Союзі, наприклад, це 320 мкг щодня, а країнах ЄС – 200–300 мкг щодня. Варто зазначити, що навіть верхній допустимий поріг в 1 мг, як правило, не викликає побічних ефектів.

Однак насправді багато груп населення отримують значно менше фолату, ніж рекомендовано. У американців цей показник дорівнює 140 мкг на день, і то зі збагачених продуктів.

Для жінок, які планують вагітність, ВООЗ вказує на норму трохи вище: від 400 до 800 мкг на день. Полівітамінні комплекси, що призначаються до та під час виношування дитини, часто мають у складі приблизно 1 мг.

Недолік фолієвої кислоти: симптоми

До нестачі фолацину в організмі можуть призвести:

  • недостатнє споживання листя зеленого салату, овочів та ін;
  • наявність певних хвороб, що погіршують його засвоєння травною системою;
  • прийом певних лікарських засобів;
  • захоплення алкоголем;
  • інтенсивні фізичні навантаження.

Якщо ви швидко втомлюєтеся, дратівливі, втратили апетит, якщо у вас часто змінюється настрій, ви не можете сконцентруватися, страждаєте від надмірної ваги, все це свідчить про ймовірний дефіцит даної речовини та необхідність прийому фолієвої кислоти.

Як правильно приймати фолієву кислоту?

Скільки приймати фолієву кислоту, ми вже обговорили, тепер потрібно розглянути питання, як її приймати. До зачаття та в перші три місяці вагітності дуже важливо дотримуватись щоденного прийому фолату.

Рекомендується також продовжувати вживати його протягом усієї вагітності з метою підтримки розвитку плода, його здорового росту та для запобігання анемії у майбутньої матері.

Багато фахівців вважають, що оскільки деякі жінки не планують завагітніти заздалегідь, то їм слід приймати вітамін В9 щодня протягом усього періоду фертильності. Також часто лікарі рекомендують використовувати спеціальні полівітамінні комплекси з високим вмістом даного вітаміну, оскільки, на їхню думку, такі комплексні продукти ефективніше запобігають можливості народження дітей із вадами розвитку, ніж окремі препарати з фоліном.

Надлишок фолієвої кислоти

Передозування речовини майже неможливе, тому що нирки виводять його надлишок. Але при тривалому прийомі підвищеного дозування фолієвої кислоти накопичуються її солі, що може супроводжуватися блюванням, розладом травлення, нервозністю, безсонням, сплутаністю свідомості, змінами в поведінці, шкірними висипаннями, судомами та іншими побічними ефектами. Щоб уникнути подібних проблем, необхідно суворо дотримуватися інструкцій виробника та призначення лікаря.

Статті по темі
  • 22.06.2023

Недостатньо купити найдорожчий протеїн, доповнити його амінокислотами та креатином і вживати все це якнайчастіше і в якомога більших кількостях. Необхідно розуміти, як приймати протеїн і в яких дозах, щоб досягти бажаних результатів, і для чого він взагалі потрібен.

  • 21.06.2023

Ефективна харчова добавка, популярна не тільки серед спортсменів, зацікавлених у швидкому наборі якісної м'язової маси, або людей, які прагнуть схуднення, але й у користувачів, які бажають правильно харчуватися, бути здоровими та енергійними.

  • 16.05.2023

Так називають зелений пігмент рослин, що міститься у відділі рослинних клітин, де в процесі фотосинтезу відбувається трансформація енергії світла в енергію хімічних зв'язків в органічних речовинах.

  • 16.05.2023

Лецитин - це загальна назва жироподібних речовин, що є комбінацією фосфоліпідів (близько 75%), тригліцеридів та слідів деяких інших компонентів.

Підписатися на нашу розсилку

щоб отримувати свіжі новини про акції та знижки

0 800 403 173