• 17.09.2023

Її називають зимовою вишнею та індійським женьшенем. Її активно використовують у деяких традиційних медичних практиках упродовж 5 тисяч років. Вона вважається ключовою рослиною аюрведи. Здогадалися, про що йдеться? Звісно, про ашваганду, про лікувальні властивості якої ходять легенди.

Що таке ашваганда?

Ашваганда (ashwagandha) – це багаторічний вічнозелений чагарник, що росте на території від Південно-Східної Азії до середземноморського регіону та Південної Африки, в основному в Індії та Непалі. Належить до сімейства пасльонових. Цвіте зеленим, має оранжево-червоні плоди. Але цілющою силою володіють не вони, а довге коріння і частково листя рослини.

З давньоіндійської мови ashwagandha (про користь її ми поговоримо пізніше) перекладається як «пах коня». І це позначення дійсно дуже підходяще, оскільки її корінь має особливий аромат і дарує сили. В аюрведичній медицині, яка зародилася в Індії кілька тисячоліть тому, коріння та листя вважалися найбільш важливими «расаянами», тобто засобами, які збільшують тривалість життя та відновлюють організм.

Всі ці та багато інших властивостей рослини були підтверджені і сучасними науковими дослідницькими програмами. Найбільшою ефективністю відрізняються екстракти, стандартизовані до певного відсоткового вмісту найбільш цінних сполук, характерних для цієї рослини – вітанолідів (природних стероїдів). Також воно багате на сапоніни, які покращують взаємодію з клітинними мембранами та всмоктування поживних речовин, алкалоїди та антиоксиданти.

Ашваганда: що це, як приймати, користь та шкода

Найбільш досліджено екстракти Sensoril, стандартизований до 10% вітанолідів, та KSM-66, стандартизований до 1,5% вітанолідів. Вони відрізняються хімічним вмістом та дозуванням, але діють приблизно однаково.

Властивості ашваганди

Навіщо застосовується ashvagandha, які її властивості?

  • Діє як адаптоген

Рослина допомагає організму справлятися зі стресом, збільшує енергетичний потенціал та позитивно впливає на загальне самопочуття. Воно регулює баланс деяких гормонів та нейромедіаторів, які відповідальні за реакцію на стрес. Мінімізує його негативні наслідки. Відновлює життєвий тонус, підвищує розумову та фізичну працездатність. Адаптогенний ефект ашваганди документований у медичній літературі.

  • Поліпшує функціонування мозку

Компоненти рослини є чудовими антиоксидантами, що дозволяє надійно захистити мозок. У дослідженні брали участь два десятки здорових чоловіків, які отримували Sensoril® або плацебо (пустушку) двічі на день протягом двох тижнів. Результати показали прискорення реагування та виконання завдань під час перевірки когнітивних функцій.

Що стосується KSM-66, то інше дослідження продемонструвало поліпшення миттєвої та загальної пам'яті, уваги та швидкості обробки інформації у людей похилого віку з негативними наслідками старіння. Вони отримували засіб двічі на день протягом двох місяців.

Ще одне тестування на тваринах показало, що екстракт приносить користь при лікуванні хвороби Альцгеймера. Він активізує зростання клітин мозку, покращує пам'ять, здатність до пізнання, концентрацію та якість життя в цілому.

  • Підтримує роботу щитовидної залози

Робота кліток всього тіла залежить від гормонів щитовидки. Їх знижений рівень може спровокувати збільшення ваги, ускладнити схуднення, спричинити втому, погіршення концентрації та настрої. Буває, що лабораторні аналізи не свідчать про зниження гормональних показників, але заліза все одно не функціонує так, як належить. Із цією проблемою стикається до 8% дорослих людей. Індійський женьшень, як відомо, знижує рівень кортизолу і благотворно впливає на функцію щитовидки, яка порушується внаслідок довготривалого стресу та посилення вироблення кортизолу.

Проводилося ще одне дослідження, в якому 50 пацієнтам з показниками Т3 і Т4 у крові в межах норми та з ТТГ 4,5-10 мкМО/л давали рослинний екстракт або пустушку двічі на день два місяці поспіль. У пацієнтів, які отримували ашвагандху, користь проявилася у значному підвищенні рівня Т3 та Т4 та зниженні рівня ТТГ.

  • Стимулює імунну систему

Протидіяє запальним процесам в організмі, допомагає імунітету працювати належним чином. Не тільки підвищує кількість лейкоцитів, але й посилює вироблення імуноглобуліну – антитіл, які борються із збудниками хвороб.

  • Допомагає при серцево-судинних захворюваннях

Окисні ушкодження та посилені навантаження збільшують тиск на серце, що негативно позначається на його стані. Відповідаючи питанням, навіщо потрібна ашваганда, слід також згадати її потужні антиоксидантні властивості, які дозволяють їй успішно боротися з вільними радикалами і цим захищати серце. Дослідження показують явні поліпшення у пацієнтів, які страждають на серцеві захворювання, завдяки збільшенню частоти серцевих скорочень і розслаблень. Внаслідок цього підвищується працездатність серця.

  • Нормалізує артеріальний тиск

Під час одного дослідження гіпертонікам (людям із високим кров'яним тиском)

давали порошок кореня, змішаний із водою чи молоком. Спостерігалося зниження показників тиску, особливо у вживанні з молоком. Така дія рослини також зумовлена її адаптогенними властивостями та здатністю знижувати рівень стресу. Тому засіб рекомендують як додатковий для лікування гіпертонії класичними медичними препаратами.

Показання до застосування

Добавки на основі цієї рослини рекомендовані при:

  • тривожності, порушення сну, депресивних станах;
  • загальному занепаді сил, перевтомі;
  • запальних процесах у суглобах;
  • м'язової слабкості;
  • порушення функціонування щитовидної залози;
  • гострі респіраторні вірусні інфекції, астма;
  • хворобливих менструаціях;
  • проблемах похилого віку;
  • погіршення когнітивних функцій;
  • зниженому статевому потягу, сексуальній слабкості, безплідності;
  • анемії.

Показання для використання ашваганди не обмежуються цим списком. Його можна продовжувати та продовжувати. Головне, уважно ознайомитися з інструкцією виробника і, звичайно, дотримуватися рекомендацій лікаря.

Протипоказання та побічні ефекти

Чи має ашваганда протипоказання? Екстракти дуже добре переносяться організмом і не викликають будь-яких суттєвих негативних реакцій.

Але слід дуже обережно включати їх у свій раціон вагітним або жінкам, що годують. Перед прийомом їм обов'язково слід проконсультуватися з лікарем або іншим медичним фахівцем. Те саме стосується людей, які страждають від діабету, високого або низького артеріального тиску, шлункової виразки, аутоімунних захворювань. Заборонено прийом добавок та дітям віком до 12 років.

Побічні дії ашваганди можуть проявлятися сонливістю, дискомфортними відчуттями у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту, порушеннями випорожнень. Серед менш поширених ефектів: запаморочення, млявість, закладеність носа, зниження апетиту, нудота, сухість ротової порожнини, перезбудження, нечіткий зір, висипання на шкірі.

Зверніть увагу, що добавки з екстрактом у жодному разі не можна комбінувати з фенобарбіталом та дигоксином, оскільки ці засоби здатні посилювати дію один одного. А це може мати небажані наслідки для здоров'я. З цієї ж причини людям, які страждають на діабет і гіпертонію, рекомендується зменшити дозування своїх специфічних ліків, що борються з цукром і підвищеним тиском, якщо вони приймають ашвагандху. Також з усією серйозністю підійти до питань прийому продукту потрібно професійним спортсменам і просто любителям фізичної активності, в раціоні яких є добавки з аргініном або триптофаном.

Користь застосування ашваганди

Отже, малоймовірну шкоду ашваганди обговорили, резюмуємо її користь:

  • захищає від негативних наслідків старіння;
  • робить організм стійкішим до втоми;
  • забезпечує ясність розуму та покращену концентрацію;
  • зміцнює репродуктивне здоров'я чоловіків та жінок;
  • допомагає контролювати вагу за допомогою нормалізації реакції на стресові фактори, що викликає переїдання;
  • покращує функції щитовидної залози;
  • сприяє детоксикації організму.

Згідно з анкетою ВООЗ, екстракт KSM-66 взагалі продемонстрував значне підвищення якості життя, яке включає фізичне здоров'я, психоемоційний стан і соціальні відносини.

Ашваганда для чоловіків

З давніх-давен рослину використовували для примноження фізичної сили. Це його чудодійне властивість взяли собі на озброєння і сучасні чоловіки, які бажають бути максимально продуктивними за сьогоднішнього динамічного ритму життя. Рослинні добавки підвищують не тільки силу, але й витривалість, заряджають енергією та допомагають завжди залишатися на коні.

‌‌Корисна ашваганда і для чоловічого здоров'я. Вона здатна зміцнити репродуктивну функцію та фертильність. Клінічні дослідження у чоловіків, у яких спочатку було знижено кількість сперматозоїдів, показали підвищення концентрації сперми на 167%, її об'єму та рухливості сперматозоїдів – більше ніж на 50% внаслідок прийому добавок. Такий ефект обумовлений протидією оксидативному стресу в яєчках, посиленням виробництва енергії при формуванні сперми та покращенням гормонального фону. Йдеться про підвищення рівня як тестостерону, а й інших чоловічих статевих гормонів.

Ашваганда для жінок

Добавки з рослиною значною мірою допомагають упоратися зі стресовими ситуаціями. Вони знижують у надниркових залоз синтез гормону стресу – кортизолу і одночасно підвищують рівень гормону надниркових залоз DHEA, який забезпечує антистресову дію. Крім того, екстракт збільшує рівень тестостерону, але тільки у чоловіків. У представниць прекрасної половини людства такого ефекту не спостерігається.

Користь ашваганди для жінок безперечна. Організм справляється зі стресовими ситуаціями набагато швидше та результативніше, якщо він отримує повноцінний нічний відпочинок. Здоровий сон дарує енергію, покращує настрій та підвищує поріг стресу. Здатність рослини робити сон якіснішим підтверджена черговим дослідженням, в якому брали участь 60 пацієнтів, які страждають на безсоння. В результаті прийому KSM-66 вони стали швидше засинати, рідше прокидалися вночі.

Рослинні екстракти рекомендуються до прийому жінкам, які переживають значне напруження у житті. Вони позбавляють почуття тривоги. Дослідження показало, що у тих, хто приймав сенсорил, один або два рази на день з'явилося відчуття спокою. Навіть жінки, не схильні до істотного стресу, приймаючи добавку, відчувають поліпшення показників якості життя та фізичної працездатності.

Плюс до всього, ашваганда для жінок (як її приймати, ми розповімо нижче) благотворно впливає на стан шкіри. Вона усуває її надмірну сухість, бореться із віковими змінами у вигляді зморшок та пігментних плям. Зміцнює волосся, особливо у разі післяпологового випадання. Запобігає появі передчасної сивини. Все це дуже важливе для прекрасної половини людства.

Також добавки допомагають позбутися зайвої ваги, знижуючи відсоток жирових відкладень у тілі, та отримати гарну фігуру. Тут, до речі, згадується знаменита фраза: у здоровому тілі здоровий дух. І наша зимова вишня чудово справляється з вирішенням обох завдань.

Ашваганда для спортсменів

В одному дослідженні брали участь 38 фізично активних чоловіків. Протягом 3 місяців вони приймали сенсорил та плацебо. В результаті в групі, яка приймала добавку, значно зросли показники м'язової сили, потужності, витривалості при виконанні присідань, жиму лежачи і в гонці на 7 кілометрів, що робить актуальною ашваганду для чоловіків спортсменів.

Інше подвійне дослідження, проведене серед представників сильної половини людства з невеликим досвідом силових тренувань, які отримували або KSM-66, або плацебо двічі на день, показало значне збільшення м'язової сили під час жиму лежачи, вправ на розгинання ніг, а також суттєвий приріст розміру мускулатури на руках та грудях. Крім того, пацієнти, які приймали екстракт, не мали таких ушкоджень м'язів від фізичних навантажень, як у групі плацебо. У них значно зріс рівень тестостерону та знизився відсотковий вміст жиру в організмі.

Активно використовується ашваганда у спорті та бодібілдингу та з іншої причини. Атлети цінують її за підвищення серцево-судинної витривалості, що було підтверджено ще одним дослідженням. Щоб оцінити витривалість спортсменів, вимірювалося споживання кисню при пікових значеннях фізичного навантаження. Результати порівняно з групою, яка приймає пустушку, були вражаючими.

Як приймати ашваганду?

Залишилося розібратися, як правильно приймати ашваганду, скільки вранці чи ввечері і як довго. Як правило, виробники пропонують споживачам екстракт кореня у капсулах, таблетках або порошку. Кожна з цих форм цілком прийнятна. Деякі люди віддають перевагу капсулам, оскільки їм не подобається особливий запах рослини. Іншим зручніше додавати порошок в чай, щоб з самого ранку забезпечити ефективну профілактику стресу, з яким організм може зіткнутися протягом дня.

Дозування підбирають залежно від фармацевтичної форми, концентрації активних речовин та, безумовно, чистоти того чи іншого продукту. Як ми вже згадували, найбільш поширені екстракти Sensoril та KSM-66. Перший потрібно приймати по 125-250 мг двічі на день, другий – по 300 мг двічі на день.

Приймаючи інші екстракти, слід орієнтуватися на рекомендації виробника, вказані на упаковці чи інструкції. Що стосується продуктів на основі просто висушеного кореня, то в цьому випадку доза може змінюватись від 3 до 6 г на день.

Включіть ашвагандху до свого ранкового раціону і насолоджуйтесь кожним днем без тривоги, стресу, втоми та інших нездорових проявів сучасного життя!

Джерела

  • Ашвагандха як природне заспокійливе, - ecosh.ee
  • Ашваганда - що потрібно знати, перш ніж приймати її, - nebula.org
  • Ашвагандха, - sportwiki.to
  • Ashwagandha - The Best Supplement for Stress Support, - ua.iherb.com
  • The Health Benefits of Ashwagandha, - ua.iherb.com
Статті по темі
  • 22.06.2023

Недостатньо купити найдорожчий протеїн, доповнити його амінокислотами та креатином і вживати все це якнайчастіше і в якомога більших кількостях. Необхідно розуміти, як приймати протеїн і в яких дозах, щоб досягти бажаних результатів, і для чого він взагалі потрібен.

  • 21.06.2023

Ефективна харчова добавка, популярна не тільки серед спортсменів, зацікавлених у швидкому наборі якісної м'язової маси, або людей, які прагнуть схуднення, але й у користувачів, які бажають правильно харчуватися, бути здоровими та енергійними.

  • 16.05.2023

Так називають зелений пігмент рослин, що міститься у відділі рослинних клітин, де в процесі фотосинтезу відбувається трансформація енергії світла в енергію хімічних зв'язків в органічних речовинах.

  • 16.05.2023

Лецитин - це загальна назва жироподібних речовин, що є комбінацією фосфоліпідів (близько 75%), тригліцеридів та слідів деяких інших компонентів.

Підписатися на нашу розсилку

щоб отримувати свіжі новини про акції та знижки

0 800 403 173