• 16.09.2023

Аргінін – це один із найбільш відомих продуктів спортпіта, який і доступний у чистому вигляді, і входить до складу багатокомпонентних добавок. Його популярність у спорті та бодібілдингу обумовлена позитивним впливом на поділ м'язових клітин, відновлення м'язів після тренувань, лікування травм.

Аргінін – що це?

Отже, спробуємо розібратися, що таке аргінін і навіщо він потрібний. Це умовно незамінна амінокислота, вперше виділена наприкінці ХІХ століття Є. Шульцом та Є. Стейгером. Середня добова норма його споживання становить 5,4 г. Потреба тканин та органів людського організму в даній речовині задовольняється його внутрішнім синтезом та/або надходженням з продуктами харчування. Однак для багатьох людей у стані стресу, хвороби або посилених фізичних навантажень, у дитячому або літньому віці ця амінокислота стає дійсно незамінною, оскільки кількість, в якій вона синтезується, часто недостатня. У такому разі рекомендується прийом добавок на її основі.

Амінокислота L-аргінін виконує функції попередника для синтезу білків, цінних амінокислот (орнітин, пролін), поліамінів, креатину. Проте його ключова роль організмі людини – прекурсор для синтезу оксиду азоту (NO).

Аргінін: що це таке, користь та шкода, протипоказання

Корисні властивості аргініну для організму

Завдяки особливій структурі своєї молекули амінокислота бере участь у великій кількості процесів, що відбуваються у клітинах. Вона присутня в активних ділянках безлічі білків, відіграє ключову роль у підтримці їхнього заряду. Сприяє виведенню аміаку, синтезу гормонів та покращує роботу імунної системи.

Однак найбільша користь аргініну полягає у вже згаданому його перетворенні на NO, який надалі позитивно впливає на:

  • серцево-судинну систему

Забезпечує релаксацію кровоносних судин мозку, сітківки ока, серця та інших органів. Приводить до норми артеріальний тиск.

  • дихальну систему, шлунково-кишковий тракт, сечовивідні шляхи

Викликає релаксацію гладком'язової тканини трахей, шлунка, кишківника, сечового міхура, жіночих статевих органів.

  • нервову систему

Нормалізує нейромодулюючий активність, відповідальну формування пам'яті, сприйняття болю, зорове сприйняття.

  • ендокринну систему

Регулює вироблення інсуліну, пролактину та інших гормонів.

  • систему гемостазу

Контролює взаємодію лейкоцитів зі стінками судин та активність тромбоцитів.

  • імунну систему

Протидіяє патогенам, надає протипухлинний захист.

  • еректильну функцію

Забезпечує ефективну профілактику імпотенції, покращує ерекцію, що пояснюється посиленим припливом крові до чоловічого статевого органу.

  • емоційний стан

Допомагає подолати стрес, позбутися тривожності. Проведене дослідження, в якому випробуваним, що страждають від підвищеної тривожності, давали по 3 г аргініну та лізину на день, показало суттєве збільшення вироблення гормонів, що сприяють усуненню тривоги та напруги.

Активно застосовують аргінін у спорті та бодібілдингу, оскільки він:

  1. Сприяє зростанню та регенерації м'язової маси. Відбувається це завдяки стимуляції вироблення гормону росту, а також посилення кровопостачання і, отже, насичення м'язів киснем та поживними речовинами. Крім того, речовина прискорює відновлення м'язів після тяжких фізичних навантажень під час тренування. Все це тягне за собою покращення спортивних показників та результатів у прискорені терміни.
  2. Підвищує витривалість та протидіє втомі. Чим більше кисню надходить у м'язи, тим менше втомлюється атлет і тим інтенсивніше він тренується. Це було підтверджено дослідженням, у якому брали участь професійні велосипедисти.
  3. Прискорює жироспалювання. Ефективний L-аргінін і для схуднення. Справа в тому, що оксид азоту активізує метаболізм глюкози під час тренінгу, що призводить до її швидшого надходження у м'язові тканини. Також жир у разі служить джерелом енергії. Зниження жирової маси особливо помітне у споживачів із порушеною толерантністю до глюкози.

У яких продуктах міститься аргінін?

Аргінін L у природному вигляді міститься у багатьох продуктах. Особливо його багато у свинині. Також високим вмістом амінокислоти можуть похвалитися яєчний білок, спіруліна, насіння гарбуза. Трохи менше за неї в арахісі, бобових, рибі, птиці. Є вона і в молочних продуктах, шоколаді.

Денна норма аргініну

Що стосується застосування L-аргініну та правильного дозування, то тут варто враховувати мету, яку ставить перед собою споживач. Якщо є бажання набрати м'язову масу, то рекомендована добова доза речовини становить 3-9 г. Зі збільшенням дози ефект посилюється. Проте фахівці не радять вживати більше ніж 10 г амінокислоти на день. Починати слід із мінімальної дози, потім поступово збільшувати її.

Для зміцнення імунної системи та поліпшення кровообігу достатньо 1-2 г на добу, а для терапії серцево-судинних захворювань та еректильної дисфункції – 3-6 г. З більш точними дозуваннями можна ознайомитись в інструкціях до конкретних добавок.

Користь та шкода аргініну

Чим корисний аргінін ми вже з'ясували. Залишилося розібратися, чи має якісь побічні ефекти. Прийом у надмірно високих дозах, що перевищують 15 г на добу, може спричинити порушення випорожнень, нудоту, млявість, зниження артеріального тиску.

Плюс до всього перевищення добової норми аргініну може завдати шкоди підшлунковій залозі. При появі подібних симптомів необхідно зменшити дозування до рівня, при якому зникнуть дискомфортні прояви.

Застосування для чоловіків

Як було зазначено вище, амінокислота зміцнює організм і забезпечує профілактику багатьох захворювань. Активно застосовується Л-аргінін для чоловіків. В організмі чоловіків він виконує такі функції:

  1. збільшує м'язи за рахунок викиду в кров гормону росту;
  2. покращує такі фізичні показники, як витривалість;
  3. позитивно впливає на лібідо, ерекцію та якість сперматозоїдів, зводить до мінімуму ризик розвитку чоловічої безплідності.

Не дивно, що найбільшим попитом такі добавки мають саме серед чоловіків, причому будь-якого віку. Навіть люди похилого віку приймають їх для нормалізації багатьох фізичних процесів.

Застосування для жінок

Чи показаний Л-аргінін для жінок та як його приймати? Крім всіх вище перерахованих позитивних властивостей, речовина допомагає боротися зі стресом, підвищує рівень окситоцину, який відповідає за стабільний психоемоційний стан та позитивний настрій. Також продукт підвищує рівень естрогену та підтримує здоровий стан слизової статевих органів.

Крім того, він допомагає скоригувати фігуру, запобігти ожиріння, передчасне старіння, зробити шкіру здоровішою і привабливішою, не допустити розвитку целюліту. А вже розглянуте посилення кровообігу сприяє збереженню молодості та краси.

Більше того, добавки з амінокислотою приймають навіть під час вагітності, але лише за певних показань і під суворим наглядом лікаря. Найчастіше їх призначають, якщо є ризик внутрішньоутробного обмеження зростання.

Позитивний вплив на розвиток дитини під час годування груддю досі не підтверджено дослідженнями. Тому включати продукт до раціону можна лише після консультації фахівця.

Застосування для дітей

Добавки аргініну можуть призначатися дітям, особливо недоношеним. Також їх застосовують і у старшому віці. Так, наприклад, після 3 років у дитячому організмі запускається вироблення гормону росту. За недостатньої її ефективності спостерігається затримка зростання. У цьому випадку можуть простимулювати вироблення за допомогою добавок. Але рішення про призначення Л-аргініну дітям має ухвалювати виключно лікар.

Протипоказання у прийомі аргініну

Необхідно звернути особливу увагу на той факт, що аргінін має такі протипоказання:

  • вірусні інфекції, особливо герпес, оскільки речовина є будівельним матеріалом для вірусних клітин;
  • ниркова або печінкова недостатність;
  • астма;
  • шизофренія;
  • алергічні реакції в анамнезі.

Як правильно приймати аргінін?

Як приймати L-аргінін? Також як і інші амінокислоти, добавку слід пити між їдою, щоб максимізувати рівень засвоєння. Оптимальний час – перед тренінгом. Прийом після тренінгу покращує харчування м'язів та забезпечує ефект пампінгу, перед нічним сном – посилює синтез гормону росту. Порошок попередньо змішують зі склянкою холодної води. Інші форми (таблетки, капсули) запивають достатньою кількістю води.

Амінокислоту використовують і як окремий повноцінний продукт, і як допоміжний (як транспортна система). Підсилюючи циркуляцію крові у м'язах, вона активізує перенесення поживних речовин до клітин м'язів. Особливо часто ці властивості амінокислоти аргінін застосовують для транспортування креатину, тому бажаним є їх комплексний прийом. З цією ж метою її включають до складу передтренувальних комплексів.

Поле застосування речовини досить велике. Головне – дотримуватись рекомендацій спеціаліста та інструкцій виробника.

Статті по темі
  • 22.06.2023

Недостатньо купити найдорожчий протеїн, доповнити його амінокислотами та креатином і вживати все це якнайчастіше і в якомога більших кількостях. Необхідно розуміти, як приймати протеїн і в яких дозах, щоб досягти бажаних результатів, і для чого він взагалі потрібен.

  • 21.06.2023

Ефективна харчова добавка, популярна не тільки серед спортсменів, зацікавлених у швидкому наборі якісної м'язової маси, або людей, які прагнуть схуднення, але й у користувачів, які бажають правильно харчуватися, бути здоровими та енергійними.

  • 16.05.2023

Так називають зелений пігмент рослин, що міститься у відділі рослинних клітин, де в процесі фотосинтезу відбувається трансформація енергії світла в енергію хімічних зв'язків в органічних речовинах.

  • 16.05.2023

Лецитин - це загальна назва жироподібних речовин, що є комбінацією фосфоліпідів (близько 75%), тригліцеридів та слідів деяких інших компонентів.

Підписатися на нашу розсилку

щоб отримувати свіжі новини про акції та знижки

0 800 403 173