• 13.06.2021

Заняття спортом чи будь-які види активності часто супроводжуються тими чи іншими видами травм. Основний удар припадає, як правило, на опорно-руховий апарат. Чи то силовий спорт, чи фітнес, чи звичайний біг – суглоби отримують велике навантаження, хрящова тканина швидше стирається, що в майбутньому загрожує зниженням активності, запальними процесами, больовими відчуттями і, природно, зниженням активності та якості життя.

Ще одним фактором є вік. Чим старші ми стаємо, тим більше уповільнюються регенеративні процеси в організмі. Саме тому рано чи пізно більшість із нас стикаються з проблемами опорно-рухового апарату.

Як із цим боротися? Хрящова тканина та навколосуглобова рідина виконують роль амортизатора, який пом'якшує тертя кісток одна об одну. Природно, що для підтримки здоров'я суглобів важливі фізична активність і надходження оптимальної кількості корисних речовин у організм разом із їжею. Але дуже актуальними з віком або за фізичних навантажень стають препарати хондропротектори. Оскільки регенеративні процеси уповільнюються, а підвищена активність сприяє стиранню хряща.

Що ці препарати являють собою? Як правило, основними компонентами таких добавок виступають глюкозамін та хондроїтин. Їхнє основне завдання - захист від руйнування хрящової тканини та прискорення її регенерації.

Глюкозамін, як правило, застосовується у формі сульфату. У нормі виробляється організмом і є головним компонентом суглобово-хрящової тканини, також є у складі синовіальної рідини (мастила, яка знижує тертя). У препаратах-хондропротекторах використовується глюкозамін, здобутий із молюсків та кісток тварин. Достатня кількість цієї речовини забезпечує регенерацію хрящових та кісткових тканин, покращує еластичність зв'язок та сухожиль. А це є запорукою здоров'я та рухливості опорно-рухового апарату. Вікові особливості організму негативно впливають на синтез глюкозаміну, поряд з цим хрящова тканина стирається, і все це може призвести до проявів больових відчуттів у суглобах, виникнення запалення, а пізніше - і більш серйозних захворювань. Саме тому важливо не запускати ці процеси і проводити своєчасну профілактику.

Хондроїтин забезпечує міцність і гнучкість хрящової тканини, а також є складовою синовіальної рідини (так званого мастила для суглобів). Він утримує воду в хрящі, що покращує його амортизацію, зміцнює сполучні тканини, захищаючи скелет від руйнування.

Поряд з цим доведені протизапальні властивості глюкозаміну та хондроїтину.

Поряд із усім вищесказаним, варто знати, що крім поліпшення регенеративних процесів у хрящовій тканині, глюкозамін виступає основою для синтезу організмом хондроїтину та гіалуронової кислоти, які підвищують зносостійкість суглоба за рахунок зменшення процесів тертя. Виходячи з цього факту, можна зробити логічний висновок: оптимально - спільний прийом даних речовин. АЛЕ не треба забувати про те, що якщо глюкозамін може бути як тваринного, так і рослинного походження, то хондроїтин виробляють лише з тваринної сировини. Цей факт важливий для тих, хто страждає алергією на морепродукти.

Важливо розуміти, що прийом препаратів-хондропротекторів протягом короткого періоду не дасть результатів. Вони працюють за накопичувальною схемою. Тут головне – правильне дозування та терміни прийому.

Оптимальне дозування для дорослого, яке засвоюється організмом і дає максимальну користь, це – 1500 мг глюкозаміну, 1200 мг хондроїтину на добу. Термін регулярного прийому має тривати не менше 3 місяців. За такий період в організмі накопичується достатньо даних речовин для отримання відчутних результатів. У запущених випадках терміни можуть бути більш тривалими.

Щоб уникнути побічних ефектів з боку травного тракту, важливо приймати хондропротектори після прийому їжі.

Існує багато досліджень та експериментів, які говорять, як на користь застосування хондропротекторів, так і проти. Але все-таки переважна більшість позитивних відгуків клієнтів, які зазнали їхньої дії на собі, дає можливість говорити про високу ефективність. Звичайно, при правильній схемі прийому.

Цікавий факт. Чому “ми хрустимо”? Буває, звичайно, що хрускіт викликаний анатомічними змінами в суглобі, але в таких випадках йдеться вже про конкретне захворювання, яке викликає і больові відчуття. Але дуже часто причиною хрусту в суглобах є виникнення бульбашок газу в синовіальній (навколосуглобовій) рідині. Саме коли бульбашки лопаються, ми й чуємо цей звук. Ця теорія вперше була озвучена в 1947 році, але остаточно доведена в 2015. І це якраз пояснює, чому ми не можемо хрумтіти кілька разів поспіль - потрібно деякий час, щоб бульбашка знову утворилася. Розвінчано також міф про те, що якщо ми свідомо часто хрумтітимемо суглобами, наприклад, на пальцях, то це збільшить ризик виникнення артриту в майбутньому.

Статті по темі
  • 23.06.2023

Чим старше ми стаємо, тим більше уваги починаємо приділяти своїй зовнішності та здоров'ю. Звичайно, правильне харчування та фізична активність – це непохитні істини.

  • 22.06.2023

Недостатньо купити найдорожчий протеїн, доповнити його амінокислотами та креатином і вживати все це якнайчастіше і в якомога більших кількостях. Необхідно розуміти, як приймати протеїн і в яких дозах, щоб досягти бажаних результатів, і для чого він взагалі потрібен.

  • 21.06.2023

Ефективна харчова добавка, популярна не тільки серед спортсменів, зацікавлених у швидкому наборі якісної м'язової маси, або людей, які прагнуть схуднення, але й у користувачів, які бажають правильно харчуватися, бути здоровими та енергійними.

  • 16.05.2023

Так називають зелений пігмент рослин, що міститься у відділі рослинних клітин, де в процесі фотосинтезу відбувається трансформація енергії світла в енергію хімічних зв'язків в органічних речовинах.

Підписатися на нашу розсилку

щоб отримувати свіжі новини про акції та знижки

0 800 403 173