Безкоштовна доставка при замовленні на суму від 2000 грн.
  • 16.05.2023

Вперше про користь цієї речовини заговорили ще на початку ХХ століття. Протягом багатьох років його популярність переживала злети та падіння. Останнім часом застосування лецитину знову набирає обертів. І це не дивно, враховуючи його позитивний вплив на людський організм.

Що таке лецитин?

Лецитин - це загальна назва жироподібних речовин, що є комбінацією фосфоліпідів (близько 75%), тригліцеридів та слідів деяких інших компонентів.

Речовина хоч і синтезується в організмі, але в явно недостатній кількості. Тому потрібно його надходження разом із їжею чи харчовими добавками. Розщеплюється на вищі жирні кислоти, а також гліцерин, ортофосфорну кислоту та холін, який значною мірою визначає цілющі властивості лецитину.

Види лецитину

Насамперед, варто позначити, що розрізняють добавки тваринного та рослинного походження. Найпоширеніші рослинні варіанти. Найбільшою популярністю користуються:

  • соєвий лецитин

Виготовляється з очищеної соєвої олії, піддається низькотемпературній обробці. Має потужні антиоксидантні властивості. Позитивно впливає на клітини головного мозку, нервової системи, контролює процеси обміну. Заповнює клітинні мембрани, покращує доставку в них нутрієнтів та сприяє їх відновленню.

  • соняшниковий лецитин

Виготовляється екстракційним методом з нерафінованої олії. Характеризується трохи іншим складом, особливо у плані присутніх жирних кислот. Зокрема містить високу концентрацію омега-9. Практично не викликає алергій та інших подібних реакцій, що робить його безпечнішим. Є чудовим гепапротектором. Допомагає зміцнити серцеву мишку та мінімізує ризик прогресування захворювань серця та судин.

Користь лецитину для здоров'я

Давайте тепер розберемося, для чого приймають лецитин і в чому його користь для людини.

Розглянемо властиві йому біологічні ефекти:

  • Підсилює роботу мозку

Виконує функції будівельного матеріалу для мозку. Вже раніше згаданий холін бере участь у виробленні цінного нейромедіатора ацетилхоліну, покращує сигнальні сполуки клітинних мембран.

Результати наукових досліджень демонструють, чим корисний лецитин і зокрема його складові для мозкової діяльності. Він підвищує рівень ацетилхоліну, який позитивно впливає безпосередньо на пам'ять та розумові функції. У дослідженні, проведеному норвезькими вченими над 2000 дорослих віком близько 74 років, було доведено тісний зв'язок між працездатністю мозку та концентрацією холіну. При його низьких показниках у крові спостерігалися і більш низькі здібності до пізнання, обробки, аналізу інформації та інших когнітивних функцій. Препарати летицину у деяких випадках навіть призначають при хворобі Альцгеймера.

Нестача цієї речовини у дитячому раціоні може супроводжуватися розсіяною увагою, зниженою здатністю до навчання.

  • Благотворно впливає стан нервової системи

Забезпечує її харчування. Включено до складу оболонок нервових волокон; нормалізує обмін фосфоліпідів. Дефіцит речовини призводить до появи дратівливості, тривожності, психоемоційної нестабільності, втоми.

  • Надає потужну антиоксидантну підтримку

Розглядаючи питання, навіщо пити лецитин, не можна не відзначити його здатності запобігати утворенню високотоксичних вільних радикалів у тканинах.

  • Підтримує здоров'я печінки

Більш детально ми розберемо, навіщо потрібен лецитин у разі, нижче. А зараз просто уточнимо, що він становить 50% тканини цього важливого органу та значно покращує його функціонування. Протидіяє утворенню жовчного каміння.

  • Знижує рівень холестерину

Загалом півтора десятки клінічних досліджень, при яких курс прийому цієї речовини становив від 1 до 12 місяців, показали зниження загального холестерину в кров'яній сироватці на 8,8%-28,2%, тригліцеридів – на 25% та підвищення «хорошого» холестерину - На 13,4% - 20%. %.

Результати найсвіжішого моніторингу були опубліковані у спеціалізованому медичному журналі у 2010 році. Пацієнти отримували щодня соєвий лецитин (що ми розглядали вище) у дозі 500 мг протягом 2 місяців. В результаті загальний холестерин у них знизився на 42%, а поганий - на 56%. Все сказане вище доводить ефективність цього безпечного природного засобу у боротьбі з високим рівнем холестерину.

  • Покращує засвоєння вітамінів

Йдеться про жиророзчинні вітаміни A, D, E і K, які живлять усі клітини тіла.

Крім того, розглядаючи тему «лецитин – що це і від чого його можна приймати», слід сказати, що він важливий для формування міжклітинного простору, для відновлення пошкоджених клітин, для доставки поживних речовин, вітамінів до них. Також він необхідний для правильного проходження гомеостазу та процесів метаболізму, синтезу гормонів, здорової роботи підшлункової залози, нирок, очного кришталика, підвищення ефективності впливу ліків.

Лецитин для чоловіків

Соєвий лецитин – це продукт, багатий на масла, фосфоліпіди, деякі вітаміни та ізофлавони, які за своєю природою ідентичні жіночим статевим гормонам. Його систематичне споживання може спричинити надлишок цих гормонів у тілі чоловіка, що виражається жировими відкладеннями, ослабленням статевої активності, стримуванням синтезу чоловічих гормонів, депресивними станами. Тому фахівці не рекомендують використати його представникам сильної половини людства будь-якого віку. Найкращий лецитин для чоловіків – з соняшника (для чого потрібний і чим відрізняється, ми вже розповіли раніше).

Чи корисний лецитин для жінок?

Багатьох цікавить, який лецитин краще приймати жінкам. У цьому випадку рекомендується соєвий продукт, який благотворно позначається на їхньому здоров'ї:

  1. полегшує симптоми клімаксу завдяки наявності у складі спеціальних фітоестрогенів;
  2. активізує вироблення та підтримує здоровий рівень жіночих статевих гормонів за рахунок вивільнення арахідонової кислоти при розщепленні в кишечнику;
  3. покращує стан шкіри, волосся, нігтів завдяки значній присутності у складі жирних кислот омега-3;
  4. стимулює здорове функціонування щитовидки

Втім, не можна стверджувати, що й соняшникові аналоги шкідливі для жінки. Навпаки, вони відіграють важливу роль у холестериновому розщепленні, що зумовлює їх активне застосування в дієтології та нутриціології.

Чи дозволено дітям приймати лецитин?

Батьки часто не наважуються давати лецитин дітям, сумніваючись, чи буде від цього більше користі чи шкоди. Насправді дослідження підтверджують дієвість і безпеку даної речовини і для дитячого здоров'я. Воно активізує мозкову активність, інтелектуальний розвиток, приводить у норму роботу нервової системи.

На сьогоднішній день його включають у програму терапії при затримках психомоторного розвитку, синдром Аспергера та інших подібних захворюваннях. До того ж організм дитини, як відомо, посилено потребує вітамінів, що також робить лецитин корисною добавкою для споживання в юному віці, оскільки робить їх більш біодоступними.

Лецитин для схуднення

Досить часто його також використовують як додатковий інструмент у боротьбі із зайвою вагою. Лецитин для схуднення п'ють через здатність впливати на термогенез або, іншими словами, теплоутворення в організмі. Навіть незначні температурні зміни прискорюють метаболізм і, відповідно, спалювання жиру.

Лецитин (як пити його ми розповімо трохи пізніше) підвищує швидкість термогенезу, темпи вивільнення та витрачання енергії, а також швидкість метаболізму. Найбільше значення для активізації розщеплення жирових клітин має фосфатидилхолін, що міститься в речовині.

Доведено, що при регулярному застосуванні добавок з ним у поєднанні зі здоровою дієтою та фізичною активністю жирові відкладення йдуть швидше та ефективніше, а тіло набуває бажаної форми.

Як лецитин впливає на печінку?

Ушкодження алкоголем та іншими факторами може призвести до відкладення жиру в органі. Тяжкість перебігу варіюється від простого порушення функції до запалення, яке може стати причиною виникнення цирозу і печінкової недостатності. Найчастіше такий стан спостерігається при надмірній вазі (алкогольний вплив зараз не розглядаємо): йому схильні 70% людей з масою тіла на 10% вище норми і майже 100% людей, які страждають на ожиріння.

Лецитин для печінки корисний насамперед наявністю у складі холіну, особливо фосфатидилхоліну, який відповідає за перенесення жирів з органу. При недостатньому його кількості відбувається накопичення жиру у його тканинах, унаслідок чого можуть прогресувати і серйозніші проблеми.

Дослідження демонструють, що жінки в постменопаузі із запальними процесами в органі були схильні до більш важкого перебігу фіброзу, якщо вони споживали менше половини лецитину взагалі та його складових зокрема від рекомендованого добового дозування.

Також у 2001 році було проведено ще одне тестування, яке показало, що дорослі пацієнти з жировим захворюванням, які отримують додатково 2 г холіну на день, практично вилікувалися.

Як приймати лецитин?

Що таке лецитин, ми розібралися, тепер лишилося зрозуміти, як правильно пити його, в якій формі та скільки приймати. Отже, добавки випускаються в м'яких гелевих капсулах, гранулах, порошку і навіть в рідкому вигляді. Вони можуть бути кардинально різна концентрація фосфатидилхолина чи фосфатидов. Тому слід уважно ознайомлюватися з інформацією в інструкціях та на етикетках, порівнюючи вміст фосфатидів.

З метою зниження рівня холестерину або підтримання здоров'я печінки варто вибирати капсульовані добавки з високими показниками фосфатидів (до 68%) та вживати їх у кількості 500-1500 мг на день. Щоб поліпшити мозкову діяльність та загальне самопочуття, вживають до 10 г гранул, що забезпечує приблизно 5000 мг фосфатидів на день.

У яких продуктах міститься лецитин?

Як приймати лецитин: користь та шкода

Відомо, що вперше речовина була виділена у першій половині XIX століття французьким ученим Гоблі з яєчного жовтка. До речі, його назва походить від грецького λέκιθος – жовток. Для харчових добавок його отримують найчастіше із соєвої та соняшникової олії. А з метою комерційного використання можуть виготовляти ще й з ріпаку, морепродуктів.

Ми сформували таблицю, з якої ви дізнаєтеся, де і в яких продуктах міститься лецитин (концентрація розрахована на 100 г і виражається в мг).

ПродуктКонцентрація 
мг/100 г
Жовток яйцядо 11000
Риб'яча ікра10000
Олія соїдо 3900
Олія соняшникудо 1400
Яловиче м'ясодо 1000
Горох900
Гречана крупа460
Арахісові горіхи160
Морква110

Лецитин: протипоказання для застосування

Перед тим, як приймати лецитин, необхідно ретельно проаналізувати всі протипоказання. На щастя, їх мало. Він не рекомендується до вживання при схильності до алергічних реакцій (особливо обережним слід бути при прийомі соєвих добавок, оскільки вони відрізняються більшою алергенністю), загостренні панкреатиту та жовчнокам'яної хвороби.

Його можна без побоювання включати до раціону дорослих та дітей, які зазнають підвищеного інтелектуального та фізичного навантажень і просто у щоденному житті. Малюкам можна просто зменшувати дозу відповідно до їх віку.

Шкода лецитину для організму та побічні ефекти

Це безпечний продукт, який не спричиняє суттєвих побочок. При значному перевищенні рекомендованої дози може пропадати апетит, з'являтися позиви до блювоти та хворобливі відчуття в шлунково-кишковому тракті, порушуватися випорожнення. Тому слід суворо дотримуватись рекомендацій виробника, зазначених в інструкції або на етикетці.

Лецитин не заборонений при вагітності, і немає жодних лікарських препаратів, з чим не можна його приймати. Принаймні такі лікарські взаємодії не були виявлені досі.

Користуйтеся цим безцінним даром природи на благо собі та своєму організму! І будьте здорові!

Статті по темі
  • 23.06.2023

Чим старше ми стаємо, тим більше уваги починаємо приділяти своїй зовнішності та здоров'ю. Звичайно, правильне харчування та фізична активність – це непохитні істини.

  • 22.06.2023

Недостатньо купити найдорожчий протеїн, доповнити його амінокислотами та креатином і вживати все це якнайчастіше і в якомога більших кількостях. Необхідно розуміти, як приймати протеїн і в яких дозах, щоб досягти бажаних результатів, і для чого він взагалі потрібен.

  • 21.06.2023

Ефективна харчова добавка, популярна не тільки серед спортсменів, зацікавлених у швидкому наборі якісної м'язової маси, або людей, які прагнуть схуднення, але й у користувачів, які бажають правильно харчуватися, бути здоровими та енергійними.

  • 16.05.2023

Так називають зелений пігмент рослин, що міститься у відділі рослинних клітин, де в процесі фотосинтезу відбувається трансформація енергії світла в енергію хімічних зв'язків в органічних речовинах.

Підписатися на нашу розсилку

щоб отримувати свіжі новини про акції та знижки

0 800 403 173