Безкоштовна доставка при замовленні на суму від 2000 грн.
  • 16.05.2023

Останнім часом ця дієтична добавка набуває все більшої популярності через свою здатність сприяти внутрішньому очищенню та детоксикації організму. А оскільки здоровий кишечник безпосередньо впливає на стан шкіри, роблячи її доглянутішою і привабливішою, то цю добавку часто використовують для забезпечення «краси зсередини». Сьогодні ми поговоримо про те, що таке хлорофіл, навіщо п'ють і що він робить для організму.

Що таке хлорофіл?

Так називають зелений пігмент рослин, що міститься у відділі рослинних клітин, де в процесі фотосинтезу відбувається трансформація енергії світла в енергію хімічних зв'язків в органічних речовинах. Всю користь хлорофілу для організму людини і не тільки неможливо описати кількома словами, оскільки саме від нього залежить все життя на нашій планеті.

Пігмент є у всіх організмах, схильних до фотосинтезу. Це вищі рослини, водорості, ціанобактерії, протисти та бактерії. Найбільшими концентраціями можуть похвалитися кропива, салат, шпинат, селера, броколі, щавель, кріп, петрушка, морські водорості, пшеничні та ячмінні паростки. А безперечним лідером за змістом цього пігменту є люцерна, з якої його одержують при промисловому виробництві. Однак, на жаль, деякі рослини в процесі еволюції його все ж таки втратили.

Відповідаючи на запитання «хлорофіл: що це таке і для чого він потрібен людині», варто зазначити, що речовина знайшла широке застосування у харчовій промисловості і навіть зареєстрована як харчова добавка. Однак у кислому середовищі воно стає нестійким, втрачає свій привабливий колір і далеко не завжди може застосовуватися як натуральний барвник.

Що таке хлорофіл: користь та шкода, як приймати

Види хлорофілу

Пігмент може бути водо-або жиророзчинним. Природна форма, що зустрічається у зелених рослинах, відноситься до другої групи. Однак більшість добавок базуються на водорозчинній речовині, яка засвоюється шлунком і кишечником не так добре і націлена на покращення роботи кишечника та активізацію детоксикації.

За своєю структурою нагадує молекулу гема – небілкового фрагмента гемоглобіну. Проте роль центрального атома у ньому виконує магній, тоді як і гемі – залізо.

Якщо далі продовжувати тему, що містить хлорофіл, то слід зазначити, що в жиророзчинній формі до пігменту приєднується довгий ланцюг молекул вуглецю. Для перетворення її у водорозчинну форму, потрібно щоб цей ланцюг відщепився від основного кільця.

Також до списку того, що міститься у хлорофілі, слід додати вітаміни А, С, Е та К, залізо, кальцій, магній.

Користь хлорофілу для здоров'я

Відповідаючи на запитання, чим корисний хлорофіл для організму людини, необхідно розглянути такі корисні та лікувальні властивості:

  • Чинить вплив на функціонування ШКТ

Речовина очищає кишечник, допомагає зберегти здорову мікрофлору в ньому, позитивно впливає на обмін речовин і взагалі приводить у норму роботу всього шлунково-кишкового тракту.

  • Поліпшує процеси детоксикації

Згідно з дослідженнями зменшує практично вдвічі концентрацію афлатоксинів – отруйних речовин, які виробляють плісняві гриби на продуктах харчування. Гостре отруєння ними може значно зашкодити печінці. Інші дослідження також доводять здатність речовини пов'язувати важкі метали та прискорювати їх виведення з організму.

  • Підтримує імунну систему

Багато хто цікавиться, чи корисно пити хлорофіл для зміцнення імунітету. Він справді активізує вироблення лейкоцитів. Під час чергового дослідження протягом одного місяця одній групі досліджуваних давали 40 мг хлорофіліну, другій – удвічі менше філграстиму (стимулятора кісткового мозку), а третій – 100 мг вітаміну C. У результаті показник вироблення лейкоцитів у першій групі перевищив на 2% аналогічний показник другої групи та на 60% - третьої.

  • Має антиоксидантні властивості

Крім того, було виявлено, що речовина забезпечує захист клітин від окислювального стресу, нейтралізуючи вільні радикали. Це особливо актуально при дії токсинів та у процесі старіння.

  • Поліпшує якість еритроцитів

Також розглядаючи тему, для чого потрібно пити хлорофіл, слід обов'язково наголосити на його корисності для крові. Він вважається рослинною кров'ю і благотворно впливає на людську. Пацієнти, які страждають від недостатнього виробництва гемоглобіну, приймали добавку рослини, багатої на хлорофілін, що дозволяло їм обходитися меншими кількостями переливань крові.

Підвищення рівня гемоглобіну призводить до посилення циркуляції кисню, що позитивно позначається на клітинних функціях, надає енергію і покращує загальне самопочуття.

  • Благотворно впливає на шкіру

Ще одне питання, яке хвилює, насамперед, представниць прекрасної половини людства - чим корисний хлорофіл для жінок і як його приймати. Результати двох досліджень показали, що при місцевому нанесенні він полегшує стан шкіри, що обгоріла під впливом ультрафіолетового випромінювання, а також ефективно бореться з вуграми та звужує пори.

Плюс до всього, речовина протидіє бактеріям та запальним процесам у ранах на шкірі. Це сприяє їх загоєнню, мінімізації ризику зараження та стимулює зростання нових тканин.

Користь хлорофілу для шкіри також проявляється у уповільненні процесів передчасного старіння завдяки його антиоксидантним властивостям. Він зміцнює здорові мітохондрії, які мають дуже важливе значення для підтримки здорового та молодого вигляду шкіри.

Користь хлорофілу для спортсменів

Ми розібралися, що таке хлорофіл і навіщо він необхідний, тепер настала черга зрозуміти, чим він корисний для здоров'я атлетів.

  1. Пігмент надає додаткової енергії. Еритроцити відповідають за транспортування кисню, необхідного для енерговиробництва та належного функціонування всіх клітин. Збільшення їх виробництва викликає посилення циркуляції кисню та одночасне підвищення енергетичного потенціалу організму та показників фізичної витривалості. Це те, для чого корисний хлорофіл людині, яка активно займається спортом. Дослідження також продемонстрували, що у тварин, які їдять багато зелених рослинних продуктів, він накопичується в мітохондріях, де віддає електрони коензиму Q-10. Це призводить до суттєвого збільшення вироблення аденозинтрифосфату, що має на увазі наявність більшої кількості енергії, доступної для використання.
  2. Було доведено, що речовина блокує запахи, спричинені бактеріальними факторами. Позбавлення неприємних запахів тіла дуже актуальне для спортсменів, які багато часу проводять у тренажерному залі або на стадіоні, піддаючи своє тіло посиленим фізичним навантаженням. Натуральне дезодорування – саме те, навіщо застосовують хлорофіл фізично активні люди. Крім того, він регулює потовиділення за рахунок розглянутого ефекту детоксикації.
  3. Речовина сприяє схуднення. Детальніше це твердження ми розберемо у наступних пунктах.

Як приймати хлорофіл?

Виробники випускають харчові добавки на основі цієї речовини в різних формах: рідкій, таблетованій, капсульованій, порошкоподібній. Рідкий пігмент зазвичай концентрований. Його можна розводити у воді, наприклад, мінеральної, додавати до улюбленого соку, смузі, холодного чаю та інших напоїв. Також поширені мазі для зовнішнього застосування.

Що таке хлорофіл: користь та шкода, як приймати

На питання, як правильно пити хлорофіл, більшість виробників рекомендує приймати його в добовій дозі до 300 мг. Для отримання максимального ефекту найдоцільніше дотримуватися вказівок, вказаних на етикетці продукту. Як довго можна приймати хлорофіл, можна дізнатися в інструкції від виробника.

Чи варто приймати хлорофіл для схуднення

Якщо ви хочете дізнатися, як пити хлорофіл для схуднення, вам буде корисно ознайомитися з результатами моніторингу, в якому взяли участь 38 пацієнток. Вони приймали добавку один раз на день, внаслідок чого позбулися більшої кількості зайвих кілограмів у порівнянні з тими, хто її не вживав. Вони також знизився рівень холестерину.

Тестування на тваринах виявило і послаблення апетиту, і посилення відчуття ситості, що дозволяє попередити збільшення ваги. Всі ці фізіологічні переваги дозволяють назвати хлорофілін практично ідеальним природним засобом для сприяння схуднення.

Хлорофіл: протипоказання для застосування

Розглядаючи питання показань та протипоказань до прийому хлорофілу, варто зазначити, що єдиною серйозною умовою, за якої не слід його вживати, є індивідуальна непереносимість.

Вагітним і годуючим грудьми жінкам, а також підліткам слід перед прийомом добавки проконсультуватися з лікарем.

Як часто і довго можна пити хлорофіл, можна дізнатися з етикетки. Але ще один важливий момент, про який виробники не завжди попереджають. У період його споживання важливо видалити з раціону цитрусові, моркву, яблука, засушені фрукти. Зумовлено це тим, що всі ці продукти, як і сам пігмент, містять вітамін А. При перенасиченні ним на шкірному покриві можуть виникнути роздратування та пігментні плями. Також слід утриматися від прийому добавок вітамінів С, Е, K.

Шкода хлорофілу для організму та побічні ефекти

Численні дослідження комітету з харчових добавк, метою яких було визначення користі та шкоди хлорофілу для чоловіків і жінок не виявили жодних негативних ефектів речовини навіть при високих дозах. Тому не було встановлено його допустиме добове споживання.

Єдине – дуже рідко можуть виникати розлад шлунка та діарея, а при зовнішньому застосуванні – свербіж чи печіння на шкірі. Тому у другому випадку бажано наносити мазь спочатку на невелику ділянку для перевірки.

У 2015 році Європейське агентство з безпеки продуктів харчування провело додаткове тестування і зробило остаточний висновок про відсутність підстав вважати, що хлорофіл становить будь-яку небезпеку або може завдати шкоди організму.

Сподіваємося, ця інформація була корисною для вас, і зелений пігмент, який п'ють навіть голлівудські актриси, займе міцне становище і у вашому раціоні.

Статті по темі
  • 23.06.2023

Чим старше ми стаємо, тим більше уваги починаємо приділяти своїй зовнішності та здоров'ю. Звичайно, правильне харчування та фізична активність – це непохитні істини.

  • 22.06.2023

Недостатньо купити найдорожчий протеїн, доповнити його амінокислотами та креатином і вживати все це якнайчастіше і в якомога більших кількостях. Необхідно розуміти, як приймати протеїн і в яких дозах, щоб досягти бажаних результатів, і для чого він взагалі потрібен.

  • 21.06.2023

Ефективна харчова добавка, популярна не тільки серед спортсменів, зацікавлених у швидкому наборі якісної м'язової маси, або людей, які прагнуть схуднення, але й у користувачів, які бажають правильно харчуватися, бути здоровими та енергійними.

  • 16.05.2023

Лецитин - це загальна назва жироподібних речовин, що є комбінацією фосфоліпідів (близько 75%), тригліцеридів та слідів деяких інших компонентів.

Підписатися на нашу розсилку

щоб отримувати свіжі новини про акції та знижки

0 800 403 173