• 13.06.2021

Усі матусі, як і будь-які жінки, хочуть почуватися привабливими та сексуальними. Лежаче положення та відсутність фізичних вправ не вигідно ні для дитини, ні для вашої самооцінки. Однак важливо, перш ніж займатися спортом, проконсультуватися з лікарем-гінекологом. Бувають винятки, коли є загроза нормальному перебігу вагітності та фізична активність протипоказана. Якщо вагітність протікає добре, то можна і потрібно займатися спортом. І мова не лише про привабливість майбутньої мами. Підготовлене тіло набагато легше справляється із самим процесом пологів. Плюс фізичні навантаження під час вагітності допоможуть не набрати зайву вагу, що дуже важливо як для мами, так і для дитини.

Головна умова для вагітних, які хочуть займатися спортом – проконсультуватися з лікарем, виключити ризики загрози для нормального перебігу вагітності та підібрати відповідні саме для вас навантаження.

Ми спробуємо запропонувати вам загальні рекомендації щодо виконання вправ, які є придатними для вашого становища. Головне під час занять не перенавантажувати себе! Дуже важливо контролювати свої рухи під час тренування і робити все не поспішаючи. Якщо ви займалися до вагітності, не намагайтеся тренуватись з тією ж інтенсивністю. Адже у цей період центр тяжіння лінії тіла та баланс змінюються, суглоби ослабляються, і можуть бути нестійкими. Дотримуйтесь помірних темпів. Ви можете виконувати вправи з легкою вагою. Уникайте інтенсивних та травмонебезпечних вправ, таких, які можуть спричинити розтягнення. Найкраще виконувати вправи в положенні сидячи або деякі легкі вправи стоячи.

Вагітність і спорт - чому б і ні?

Пам'ятайте, що вагітність це не час, щоб худнути. Мета полягає в тому, щоб тримати себе у формі за допомогою перерахованих вище правил і постійно консультуватися з лікарем, який спостерігає вас. Багато ходити, це найкраще заняття для вагітних жінок. Плавання також дуже корисне під час вагітності. Ось список рекомендованих видів спорту, якими можуть зайнятися вагітні, проте виключно за відсутності протипоказань:

  • Прогулянки у середньому та швидкому темпі (рекомендується принаймні півгодини на день)
  • Ходьба пішки
  • Плавання (вода не повинна бути занадто гарячою або холодною)
  • Їзда на велосипеді (стаціонарний велотренажер)
  • Йога
  • Біг у нешвидкому темпі (лише для жінок із хорошою попередньою спортивною гімнастичною підготовкою)

Є вправи, що протипоказані для вагітних жінок. Як правило, вони забороняються лікарями через високе навантаження:

  • Біг підтюпцем
  • Їзда верхи
  • Водні лижі
  • Дайвінг та підводне плавання
  • Гірські види спорту
  • Велоспорт у місцях, які можуть спричинити падіння

Вправи під час вагітності приносять велику користь вагітній жінці - наприклад, зменшують болі в спині, зберігають хорошу поставу, покращують кровообіг, знижують ризик набряклості в кінцівках і ризик отримання варикозного розширення вен. Спорт збільшує впевненість, допомагає підтримувати тонус жінки та сприяє швидкому поверненню до форми у післяпологовий період. Але незважаючи на всі переваги фізичних вправ для вагітних жінок, не забувайте, що найголовніше – ваша дитина. Вона визначає ваш спосіб життя на період вагітності, і якщо лікар категорично сказав, що ви не повинні займатися спортом, ви маєте виконувати його рекомендації. Не ризикувати здоров'ям маленької людини, яка росте в животі, лише заради фігури. Також не забувайте про те, що поширена думка "майбутня мама повинна їсти за двох" - це лише міф. Харчування має бути різноманітним, збалансованим, насиченим вітамінами, мінералами та необхідними поживними речовинами. А переїдання спричинить лише велику вагу плода, що може ускладнити пологи, і зайві кілограми на фігурі мами, яких буде дуже нелегко позбутися після.

Статті по темі
  • 23.06.2023

Чим старше ми стаємо, тим більше уваги починаємо приділяти своїй зовнішності та здоров'ю. Звичайно, правильне харчування та фізична активність – це непохитні істини.

  • 22.06.2023

Недостатньо купити найдорожчий протеїн, доповнити його амінокислотами та креатином і вживати все це якнайчастіше і в якомога більших кількостях. Необхідно розуміти, як приймати протеїн і в яких дозах, щоб досягти бажаних результатів, і для чого він взагалі потрібен.

  • 21.06.2023

Ефективна харчова добавка, популярна не тільки серед спортсменів, зацікавлених у швидкому наборі якісної м'язової маси, або людей, які прагнуть схуднення, але й у користувачів, які бажають правильно харчуватися, бути здоровими та енергійними.

  • 16.05.2023

Так називають зелений пігмент рослин, що міститься у відділі рослинних клітин, де в процесі фотосинтезу відбувається трансформація енергії світла в енергію хімічних зв'язків в органічних речовинах.

Підписатися на нашу розсилку

щоб отримувати свіжі новини про акції та знижки

0 800 403 173