• 13.06.2021

Головна роль BCAA в організмі - це особливий ефект на м'язову тканину, який полягає в активному розвитку м'язової маси та відновлення пошкоджених м'язових волокон після тренування. При цьому особливості ВСАА численні. Серед іншого, BCAA амінокислоти можуть збільшувати секрецію деяких анаболічних гормонів, що виступають як джерело енергії під час стану нестачі вуглеводів під час тренування.

Склад BCAA:

  • Лейцин

L-лейцин є найбільш анаболічною амінокислотою і вважається однією з найважливіших амінокислот для спортсменів. L-лейцин, насамперед, стимулює синтез білка, підтримує азотистий баланс. Також впливає на процес зменшення жирових відкладень, сприяє покращенню якості тіла. Крім того, роль лейцину особливо важлива під час відновлення – він захищає м'язи від розпаду. Саме тому у зв'язці ВСАА лейцин завжди переважає за кількістю по відношенню до ізолейцину та валіну. Але все ж таки він не працює так ефективно сам, і щоб максимізувати анаболічний його потенціал, потрібні дві інші амінокислоти.

  • Ізолейцин

L-ізолейцин, друга з трьох незамінних амінокислот із розгалуженими ланцюгами. Підвищує енергобаланс, також прискорює відновлення після навантажень. Крім того, ізолейцин має масу інших позитивних впливів на організм: допомагає підтримувати в нормі рівень цукру в крові, гормональний фон, нормалізує гемоглобін, прискорює метаболізм.

  • Валін

L-валін бере активну участь у білковому синтезі та відновленні організму, у комплексі з лейцином та ізолейцином стимулює вироблення соматотропіну (гормону росту).

Як бачимо з функцій кожної амінокислоти, що входить до ВСАА, вони є основним будівельним матеріалом для мускулатури. Тому для прогресу в бодібілдингу без них не обійтись. Але як підібрати ВСАА правильно? Обов'язково кожен користувач стикався з цим питанням. Що означають ці цифри на упаковці: 2-1-1? Або 8-1-1? 20-1-1? Все дуже просто. Як було зазначено вище, у зв'язці лейцин-ізолейцин-валін саме у лейцину виявляються максимальні анаболічні властивості. Тому в комплексах його завжди буде більше по відношенню до двох інших амінокислот. Стандартне співвідношення - дві частини лейцину, і по 1 частині ізолейцину та валіну. Таке співвідношення підійде кожному спортсмену, у тому числі і початківцям, причому у будь-яких видах спорту (як силових, так і на витривалість). Адже швидко та якісно відновлюватись необхідно будь-якому організму. У варіантах 4-1-1, 8-1-1, 20-1-1 відповідно лейцину буде в 4, 8, 20 разів більше, ніж ізолейцину та валіну. Такі продукти більше підійдуть бодібілдерам зі стажем.

Форми випуску добавки ВСАА бувають різні – порошок, таблетки та капсули, рідина. І всі вони будуть ефективні. Хоча існує думка, що рідка форма засвоюється швидше. Але тут кожен вибирає свій варіант залежно від зручності прийому. Важливо лише враховувати дозування. Найчастіше таблетована форма має дозування від 500 мг до 1500 мг на таблетку.

Як приймати ВСАА? Середньою порцією ВСАА на 1 прийом вважається 5 г (5000 мг). Але, звичайно, важливі вага і рівень підготовки спортсмена. При параметрах більше 90-100 кг або в професійному спорті дозування може бути збільшене до 8-10 г на прийом. Відповідно, маючи вагу менше 65 кг, порція може становити 3-4 г.

Оптимальним часом прийому вважається за півгодини до тренування та одразу після. У дні, коли немає тренувань, – вранці та на ніч. Дехто вважає за краще приймати ВСАА під час тренування, додаючи їх у воду.

Комплекси лейцин, ізолейцин і валін не мають протипоказань, крім індивідуальної непереносимості. Як правило, вони добре сприймаються організмом як чоловіків, так і жінок.

Амінокислоти, що входять до ВСАА, - лейцин, валін та ізолейцин - та їх синергетичні ефекти роблять BCAA ідеальним комплексним захистом м'язових білків під час тренування та гарантією вашого швидкого прогресу у спорті.

Статті по темі
  • 23.06.2023

Чим старше ми стаємо, тим більше уваги починаємо приділяти своїй зовнішності та здоров'ю. Звичайно, правильне харчування та фізична активність – це непохитні істини.

  • 22.06.2023

Недостатньо купити найдорожчий протеїн, доповнити його амінокислотами та креатином і вживати все це якнайчастіше і в якомога більших кількостях. Необхідно розуміти, як приймати протеїн і в яких дозах, щоб досягти бажаних результатів, і для чого він взагалі потрібен.

  • 21.06.2023

Ефективна харчова добавка, популярна не тільки серед спортсменів, зацікавлених у швидкому наборі якісної м'язової маси, або людей, які прагнуть схуднення, але й у користувачів, які бажають правильно харчуватися, бути здоровими та енергійними.

  • 16.05.2023

Так називають зелений пігмент рослин, що міститься у відділі рослинних клітин, де в процесі фотосинтезу відбувається трансформація енергії світла в енергію хімічних зв'язків в органічних речовинах.

Підписатися на нашу розсилку

щоб отримувати свіжі новини про акції та знижки

0 800 403 173