• 13.06.2021

Ці сім зігріваючих спецій – ароматні доповнення для зимових страв. Вони не тільки надають їжі корисних властивостей, але й додають приємний смак безлічі солоних і солодких продуктів. Ефірні олії витягуються із спецій шляхом натирання, помелу та дроблення. Необхідно регулярно перевіряти термін придатності спецій та прянощів або купувати корисні спеції з тривалим терміном зберігання.

Зимові спеції. Популярні зимові спеції: хрін, імбир, кайенський перець, кардамон, часник, чорний перець, кориця.

Властивості цих спецій.

Доведено, що хрін містить глюкозинолати, які, здається, сприяють профілактиці серйозних захворювань. Хрін може використовуватися для додання гостроти соусам і супам, а також як приправа до смажених овочів.

Імбир має солодкі нотки та пряну теплоту. Його можна додавати до страв азіатської, індійської, близькосхідної та карибської кухні. Корисні властивості імбиру обумовлені наявністю у його корені великої кількості життєво необхідних вітамінів, мінералів та амінокислот. Це один із найпопулярніших природних продуктів, що використовуються при застудних захворюваннях, – оскільки імбир має дуже потужні протизапальні властивості. Також за допомогою імбиру можна успішно впоратися із нудотою будь-якої етіології, налагодити травні процеси в ШКТ.

Кайєнський перець додасть гостроти будь-якій страві. Він відомий також під назвою чилі. Можна додавати в маринади, супи, соуси, гострі приправи, суміші прянощів або навіть десерти. Кайєнський перець добре поєднується з іншими спеціями, що зігрівають. Важливо тільки пам'ятати, що це найгостріша зі всіх спецій, і не переборщити з дозуванням, оскільки це може спровокувати опік.

Варто відзначити також багато позитивних властивостей цієї спеції у сфері впливу на здоров'я. Кайєнський перед прискорює кровообіг, очищає кров, підтримує роботу серцевого м'яза, перешкоджає утворенню бляшок. Також він має яскраво виражені протимікробні та протизапальні властивості.

Кардамон випускається у формі плодів, насіння та у меленій формі. Він має пряний аромат і гострувато-солодкий смак. Ця спеція використовується у стравах із сочевиці або рису, а також надає аромату моркві, батату та гарбузу. Але найчастіше кардамон знаходить застосування у випічці та кондитерці.

Кардамон також чинить сечогінну та протизапальну дію на організм. А ще він має одну цікаву особливість – ефективно усуває різкі запахи алкоголю та часнику.

Часник – дуже популярний інгредієнт, присутній у багатьох стравах, у тому числі супах, тушкованих стравах, запіканках, стир-фрай та багатьох інших. Але так було не завжди. Здавна його цінували за безліч лікувальних властивостей, але не використовували в кулінарії через досить неприємний, різкий запах.

Часник відомий своєю протимікробною дією. Також він корисний для ШКТ – нейтралізує патогенну мікрофлору кишечника, сприяє перетравленню їжі, прискорює метаболізм. Позитивно впливає на серце та судини, допомагає позбутися гельмінтів, проблем із печінкою та застоєм жовчі.

Чорний перець вживається в їжу понад 4000 років і додається до багатьох повсякденних страв. Він надає гостроти та пікантності їжі. При цьому позитивно впливає на багато органів і систем в організмі: зміцнює судини і розріджує кров, підвищує імунітет, нормалізує роботу ШКТ.

Кориця має насичений солодкий смак і надає стравам «затишний» аромат. Її часто використовують у десертах, але й багато пікантних страв стають більш вишуканими завдяки додаванню кориці.

Кориця має потужні антисептичні властивості, також знижує рівень цукру в крові, зменшує передменстуальні болі, а також притупляє потяг до солодкого, що часто використовується при схудненні.

Підбиваючи підсумки, можна відзначити, що зазначені спеції - це не тільки запорука відмінного смаку багатьох страв, а і ефективні помічники для зміцнення здоров'я, профілактики та лікування багатьох захворювань. І цим варто активно користуватися, при цьому не забуваючи враховувати протипоказання.

Статті по темі
  • 23.06.2023

Чим старше ми стаємо, тим більше уваги починаємо приділяти своїй зовнішності та здоров'ю. Звичайно, правильне харчування та фізична активність – це непохитні істини.

  • 22.06.2023

Недостатньо купити найдорожчий протеїн, доповнити його амінокислотами та креатином і вживати все це якнайчастіше і в якомога більших кількостях. Необхідно розуміти, як приймати протеїн і в яких дозах, щоб досягти бажаних результатів, і для чого він взагалі потрібен.

  • 21.06.2023

Ефективна харчова добавка, популярна не тільки серед спортсменів, зацікавлених у швидкому наборі якісної м'язової маси, або людей, які прагнуть схуднення, але й у користувачів, які бажають правильно харчуватися, бути здоровими та енергійними.

  • 16.05.2023

Так називають зелений пігмент рослин, що міститься у відділі рослинних клітин, де в процесі фотосинтезу відбувається трансформація енергії світла в енергію хімічних зв'язків в органічних речовинах.

Підписатися на нашу розсилку

щоб отримувати свіжі новини про акції та знижки

0 800 403 173