• 30.04.2023

Предтрен – це особливий вид спортивного харчування, який допомагає організму навіть після напруженого робочого дня налаштуватися на особливий лад і віддати перевагу біговій доріжці та тренажерам перед затишним диваном та захоплюючим фільмом. Цінні інгредієнти в його складі надають організму необхідну йому у ключовий момент фізичну та психологічну підтримку, посилюють бажання займатися і концентрацію на тренувальному процесі. Це сприяє підвищенню якості тренування та прискоренню досягнення необхідних результатів: зростання м'язової маси, покращення показників сили та витривалості. Сьогодні ми спробуємо розібратися, що таке начебто і на що потрібно орієнтуватися при його виборі.

Склад передтренувальних комплексів

Предтреник, склад якого знайомий багатьом сьогоднішнім споживачам, з'явився порівняно недавно в результаті ретельних наукових досліджень і швидко завоював популярність серед професійних спортсменів, і серед любителів здорового, фізично активного способу життя.

На початку ж далеких 1990-х років на ринку спортпіта з'явилася добавка креатину, яку вважають родоначальником чи попередником сучасних передтренувальних комплексів. Ця речовина природного походження практично відразу довела свою ефективність у бодібілдерів, важкоатлетів та спортсменів багатьох інших дисциплін.

Передтрен: що це таке, як вибрати передтренувальний комплекс

Черговим важливим етапом стала посилена увага на початку 2000-х років до окису азоту, який може забезпечити шикарне накачування м'язів у тренажерці. Але для її утворення в організмі потрібна участь інших речовин. Потім розробники почали вводити до складу передтрену кофеїн та інші стимулятори аналогічної дії. Згодом деякі з них потрапили під заборону як допінг.

Зрештою, була розроблена нова, удосконалена категорія продуктів, яка називається передтренувальним комплексом, склад якого є комбінацією наступних компонентів:

  • Кофеїн

Один із найпопулярніших інгредієнтів. У деяких добавках чистий кофеїн замінює кофеїновмісний екстракт гуарани. Речовина заряджає організм додатковою енергією, знімає втому, що накопичилася, знижує витрати психологічного типу, пов'язані з необхідністю прояву фізичних і вольових зусиль на заняттях в тренажерному залі. Покращує силові характеристики та потужність при виконанні короткострокових, але інтенсивних вправ. Не менш корисний він і при тривалих аеробних навантаженнях. Крім того, речовина активізує вироблення тепла, що сприяє спалюванню жирів.

  • BCCA

До складу предтреника також у більшості випадків входить група незамінних амінокислот з розгалуженим бічним ланцюгом або, іншими словами ВСАА. Це лейцин, ізолейцин та валін, з яких на 30% складаються м'язи. Головна їхня функція – посилення анаболізму. Найбільш поширене співвідношення між амінокислотами 2:1:1, але іноді трапляється і більш висока концентрація лейцину. ВСАА протидіє процесам катаболізму та руйнуванню м'язів, послаблює крепатуру, прискорює відновлення.

  • Креатин

Підвищує енергетичний потенціал організму, посилюючи вироблення молекул аденозинтрифосфату – ключового енергетичного джерела м'язових скорочень. Позитивно впливає анаеробні можливості атлета і зростання мускулатури.

  • Індивідуальні амінокислоти

Складно уявити склад предтрену без амінокислот, причому й тих, що беруть участь у біосинтезі білка, та непротеїногенних. Яскравий представник першої групи – L-аргінін, який стимулює утворення більшої кількості окису азоту, відомого своїми судинорозширювальними властивостями. Це забезпечує покращене харчування м'язової тканини цінними речовинами з одного боку та зменшує зусилля серця, необхідні для перекачування більшого потоку крові з іншого.

Бета-аланін робить м'язи витривалішими і в комбінації з гістидином гарантує утворення карнозину, який нейтралізує молочну кислоту і відкладає настання втоми.

До другої групи відноситься, наприклад, L-орнітин, який покликаний зменшувати втому м'язів і посилювати окислення жирів для отримання енергії, зберігаючи при цьому глюкозу та глікоген, необхідні організму при тривалій активності.

Сюди входить таурин, який підтримує здорове функціонування серцевого м'яза під час посилених фізичних навантажень. Також він ефективний у нейтралізації вільних радикалів.

  • Вітаміни

Багато споживачів, перед тим як вибрати передтренувальний комплекс, перевіряють, чи він містить основні вітаміни і мінерали, запаси яких значно виснажуються внаслідок навантажень. Однак фахівці все ж таки рекомендують приймати окремі полівітамінні добавки, які відрізняються більш збалансованим складом.

Як пити передтрений?

Передтренувальні продукти можуть вироблятися у формі капсул, таблеток, порошку для змішування коктейлів або готових до вживання рідин. При їх прийомі слід дотримуватися рекомендацій виробника, зазначених в інструкції або на етикетці.

Однак існують і універсальні правила, як пити передтрен. Зазвичай його приймають за півгодини до тренування. Це можна зробити безпосередньо в автомобілі на шляху до тренажерного залу або відразу після приходу в роздягальню.

Як вибрати передтренувальний комплекс

При споживанні спортивного харчування зазвичай не спостерігаються будь-які побічні ефекти. Єдиний спірний момент – наявність кофеїну. Тому перед тим, як вибрати предтреник, варто звернути увагу на його дозування. Якщо ваш організм не зовсім позитивно реагує на стимулятори подібного типу (підвищується кров'яний тиск, частішає пульс, з'являється тривожність тощо), слід пошукати добавки з незначним їх змістом або зовсім без них.

У разі нормальної реакції організму кількість кофеїну в одній порції має становити не менше 3 мг на 1 кг маси тіла. Рекомендоване дозування амінокислот групи BCAA та креатину – близько 5 г на порцію. До складу однієї порції передтренувальних комплексів рекомендується включати від 3 г L-аргініну, 4-6 г аланіну та мінімум 500 мг таурину. Однак ці цифри орієнтовні і є істиною в останній інстанції.

Лідери продажів на нашому сайті

Передтренний що це, ми розібралися. Тепер залишилося ознайомити вас із топ-5 найбільш популярних комплексів у нашому інтернет-магазині.

Місце

Назва

Короткий опис

1

Optimum Nutrition Gold Standard Pre-WorkoutГарантує максимальний ефект від вправ. Покращує показники витривалості. Доступний у кількох смаках.

2

OstroVit Pump Pre-Workout FormulaПідвищує продуктивність. Викликає потужний пампінг ефект. Сприяє приросту сухої м'язової маси.

3

Cobra Labs The CurseДопомагає розширити межі витривалості. Заряджає енергією та дикою силою. Покращує концентрацію.

4

BioTech (USA) Super NovaЗабезпечує приплив сил перед тренуванням. Підвищує енергетичні запаси організму. Підтримує роботу серця.

5

Nutrend N1 Pre-workoutСтимулює організм перед фізичними навантаженнями. Активізує накачування м'язів. Розширює межі працездатності.

Сподіваємося, отримана інформація допоможе вам зробити правильний вибір та ще більше підвищити результативність ваших тренувань!

Статті по темі
  • 23.06.2023

Чим старше ми стаємо, тим більше уваги починаємо приділяти своїй зовнішності та здоров'ю. Звичайно, правильне харчування та фізична активність – це непохитні істини.

  • 22.06.2023

Недостатньо купити найдорожчий протеїн, доповнити його амінокислотами та креатином і вживати все це якнайчастіше і в якомога більших кількостях. Необхідно розуміти, як приймати протеїн і в яких дозах, щоб досягти бажаних результатів, і для чого він взагалі потрібен.

  • 21.06.2023

Ефективна харчова добавка, популярна не тільки серед спортсменів, зацікавлених у швидкому наборі якісної м'язової маси, або людей, які прагнуть схуднення, але й у користувачів, які бажають правильно харчуватися, бути здоровими та енергійними.

  • 16.05.2023

Так називають зелений пігмент рослин, що міститься у відділі рослинних клітин, де в процесі фотосинтезу відбувається трансформація енергії світла в енергію хімічних зв'язків в органічних речовинах.

Підписатися на нашу розсилку

щоб отримувати свіжі новини про акції та знижки

0 800 403 173