• 21.06.2023

BCAA – ефективна харчова добавка, популярна не тільки серед спортсменів, зацікавлених у швидкому наборі якісної м'язової маси, або людей, які прагнуть схуднення, але й у користувачів, які бажають правильно харчуватися, бути здоровими та енергійними. Тому не дивно, що все більше людей хочуть дізнатися, для чого потрібен BCAA (БЦАА) і як краще його приймати.

BCAA – що це?

Дані продукти є унікальною комбінацією незамінних амінокислот. Як зазначено в описі до них, до них входять 3 елементи, кожен з яких має свої особливості. І перш, ніж ми розпочнемо розгляд питання як приймати ВСАА (БЦА), варто розібратися з біологічними ефектами всіх цих компонентів.

Лейцин – стимулює продукування власного гормону зростання, що необхідне повноцінного зростання, будівлі та розвитку мускулатури. Стабілізує показники глюкози у крові. Благотворно впливає на стан шкірних покривів та кісткової тканини. Оскільки саме лейцин має максимальні анаболічні властивості, то в комплексах BCAA його добова доза завжди більша, ніж двох інших амінокислот.

Ізолейцин – підвищує загальний тонус, витривалість та стресостійкість організму. Стабілізує показники цукру в крові, сприяє прискореному відновленню м'язових волокон при мікроушкодженнях, перенапрузі, після тривалих інтенсивних тренінгів. Активізує процеси вироблення гемоглобіну, завдяки чому рекомендується для попередження та лікування анемії.

Валін - підтримує оптимальний азотистий баланс в організмі. Має потужну здатність до регенерації, загоєнню та відновленню м'язових тканин, має анаболічну дію. Пригнічує катаболічні реакції, оберігаючи білок від руйнування. Хоча дозування останніх двох речовин у BCAA комплексі і не таке велике, як у першої, але вони також відіграють важливу роль.

BCAA: як приймати і скільки правильно пити

Кому потрібно приймати BCAA

Традиційно прийом BCAA вважається прерогативою представників силових спортивних дисциплін: важкої атлетики, пауерліфтингу, бодібілдингу та ін. Зумовлено це позитивним впливом даних амінокислот на силу та мускулатуру. Найчастіше їх використовують при наборі м'язової маси, а також при схудненні та роботі на рельєф.

Однак більше дізнатися про BCAA, що це і як приймати, не завадить і атлетам, які займаються іншими видами спорту. Дані амінокислоти можуть послужити добру службу, наприклад, бігунам, борцям, плавцям. Вони допоможуть:

  • збільшити енергетичний потенціал при аеробних навантаженнях;
  • покращити результати тренувань та виступів;
  • прискорити відновлення після посиленої фізичної активності;
  • запобігти руйнуванню м'язів.

Крім того, застосування BCAA (БЦА) рекомендовано людям, які займаються тяжкою фізичною працею, щоб мінімізувати його негативні наслідки для організму; прихильникам жорстких дієт, що не містять натуральних джерел даних амінокислот; людям, схильним з тих чи інших причин руйнації м'язової тканини.

Як брати BCAA?

Для досягнення максимально позитивних і яскраво виражених пролонгованих результатів необхідно знати про те, як правильно приймати BCAA (БЦА), коли краще пити і скільки в день. Фахівці рекомендують враховувати форму випуску продукту, рівень підготовки користувача, а також поставлені перед ним завдання. В інструкції до кожного препарату чітко описано спосіб застосування BCAA (БЦА).

Найбільш простою та зручною для вживання вважається таблетована форма препарату. Оптимальне дозування становить від 5000 до 20000 мг у тренувальні дні. Буде правильно, як приймати БСА перед початком занять (для збільшення тривалості тренування, припливу сил та енергії), так і пити його після завершення тренінгу (для прискореного відновлення та запобігання процесам катаболічного характеру). У порошковому вигляді середнє дозування становить від 5 до 20 г.

Людям, які прагнуть зниження ваги, як правильно пити BCAA (БЦА), коли і в якому дозуванні, підкаже лікар-дієтолог. Для усунення жирових відкладень та боротьби з надмірними кілограмами, придушення почуття голоду та стабілізації апетиту оптимальним варіантом стануть добавки у формі капсул або таблеток. Ідеально час – натще. Середня доза BCAA щодня становить близько 500 мг. При цьому фахівці наголошують, що амінокислоти не є жироспалювачами. Тому досягнення бажаного ефекту недостатньо просто знати, як правильно вживати BCAA (БЦА). Прийом добавок обов'язково потрібно поєднувати з фізичними навантаженнями та відповідним дієтичним харчуванням.

Статті по темі
  • 23.06.2023

Чим старше ми стаємо, тим більше уваги починаємо приділяти своїй зовнішності та здоров'ю. Звичайно, правильне харчування та фізична активність – це непохитні істини.

  • 22.06.2023

Недостатньо купити найдорожчий протеїн, доповнити його амінокислотами та креатином і вживати все це якнайчастіше і в якомога більших кількостях. Необхідно розуміти, як приймати протеїн і в яких дозах, щоб досягти бажаних результатів, і для чого він взагалі потрібен.

  • 16.05.2023

Так називають зелений пігмент рослин, що міститься у відділі рослинних клітин, де в процесі фотосинтезу відбувається трансформація енергії світла в енергію хімічних зв'язків в органічних речовинах.

  • 16.05.2023

Лецитин - це загальна назва жироподібних речовин, що є комбінацією фосфоліпідів (близько 75%), тригліцеридів та слідів деяких інших компонентів.

Підписатися на нашу розсилку

щоб отримувати свіжі новини про акції та знижки

0 800 403 173