• 28.02.2023

Важко знайти людину, яка нічого не чула про амінокислоти. Особливо, якщо ця людина веде фізично активний спосіб життя, займається в залі або хоча б бігає вранці. Але далеко не кожен зможе докладно пояснити, що таке амінокислоти і для чого вони потрібні. Спробуймо розібратися разом.

Що таке амінокислоти

Амінокислоти – це органічні сполуки, які виконують функції будівельних блоків для білка та входять до складу всіх тканин людського тіла. Простіше кажучи, подібно до того, як різні комбінації атомів хімічних елементів утворюють нескінченну безліч навколишніх речовин, так і різноманітні сполуки 20 протеїногенних амінокислот формують усю різноманітність тваринного та рослинного світу.

Відповідаючи на питання «амінокислоти: що це», слід зазначити, що різні їх комбінації забезпечують створення різних видів білків. При поїданні їжі тваринного походження у процесі травлення молекули білка під впливом кислотного соку розщеплюються на амінокислоти, із яких в подальшому організм «збирає» вже нові, необхідні йому амінокислотні сполуки.

Необхідні амінокислоти можна отримати не тільки з їжі, але й із спортивних добавок. Такі добавки краще і швидше засвоюються, оскільки не потребують перетравлення. Плюс до всього вони більш концентровані, і всього кілька капсул або таблеток можуть стати відмінною заміною цілої порції страви, що важко засвоюється.

Види амінокислот та призначення

Якщо розглядати види амінокислот, то тут важливо відзначити 3 основні групи:

  1. Незамінні. Організм не здатний синтезувати їх самостійно і може отримувати виключно з продуктів харчування або добавок. Сюди ж входить амінокислотний комплекс BCAA, що складається з лейцину, ізолейцину та валіну, на частку яких припадає до 35 % м'язового протеїну. Крім вищезгаданих речовин, до цієї групи також входять лізин, треонін, фенілаланін, триптофан, метіонін.
  2. Умовно незамінні. Для їх виробництва організм використовує інші види амінокислот, але тільки при потребі і тільки тоді, коли людина здорова і не перебуває у стресовому стані. Йдеться про глютамін, пролін, аргінін, тирозин, гістидин, цистеїн.
  3. Замінні. Надходять до організму ззовні або синтезується самостійно з інших речовин. Це аспарагін, серин, аланін, гліцин.

Також в окрему групу виділяють непротеїногенні амінокислоти, значення яких для організму також дуже велике. Вони хоч і не входять до складу білків, але позитивно впливають на роботу різних органів та систем. Найбільш відомими з них є цитрулін та таурин.

Важливість амінокислот у спорті

Які бувають амінокислоти, розібралися. Тепер залишається з'ясувати, що дають амінокислоти під час тренувань.

Численні дослідження показують, що ці сполуки допомагають відновлювати м'язи після фізичних навантажень, зберігають їх на сушінні або в процесі схуднення, а також сприяють набору м'язової маси. Особливу роль у бодібілдингу та спорті відіграють BCAA, які вигідно відрізняються великою кількістю біологічних ефектів. Не дарма це найпопулярніші види амінокислот у спортивному харчуванні.

В результаті навіть середньоінтенсивных вправ витрачається 80% всіх вільних амінокислот. Тому важливо вчасно поповнювати ці запаси.

Амінокислотні добавки забезпечують:

  • Додаткову енергію. Їх метаболізм проходить іншим шляхом, якщо порівнювати з вуглеводами, тому організм під час тренування може отримувати набагато більше енергії за умови правильного заповнення амінокислотного пулу.
  • Прискорення синтезу білка. Відбувається стимуляція секреції анаболічного гормону – інсуліну та активація mTOR, що супроводжується запуском м'язового зростання. Не варто забувати, що й самі амінокислоти використовуються у будівництві білків.
  • Протидія катаболізму. Розмірковуючи на тему, що таке амінокислоти у спорті, варто згадати і їхній виражений антикатаболічний ефект. Він особливо важливий після тренування, а також при схудненні та сушінні.
  • Жироспалювання. Відбувається внаслідок експресії лептину в адипоцитах за допомогою mTOR.
Що таке амінокислоти і для чого вони потрібні

Лідери продажів на нашому сайті

Ми розповіли вам, що таке амінокислоти простими словами і яку роль вони грають в організмі спортсменів та просто фізично активних людей. Тепер же ви можете ознайомитися з таблицею, в якій ми зібрали для вас коротку інформацію про найпопулярніші амінокислотні добавки в нашому інтернет-магазині.

Місце

НазваКороткий опис

1

MyProtein BCAAВСАА в оптимальному співвідношенні 2:1:1. Поліпшують синтез білків. Активізують регенерацію. Надають сили.

2

Olimp Argi Power 1500 Mega CapsВисокоякісний та високодозований аргінін. Підсилює кровообіг та харчування м'язів. Забезпечує потужний пампінг ефект.

3

OstroVit BCAA + GlutamineВисокоефективна комбінація BCAA та глютаміну. Зменшує м'язову втому. Сприяє зростанню м'язової маси. Підвищує інтенсивність тренувань.

4

BioTech (USA) EAA ZeroВисокоякісні незамінні амінокислоти, посилені глютаміном. Прискорюють ріст м'язової маси, підтримують роботу імунної та нервової систем.

5

BioTech (USA) Citrulline MalateЦитрулін високого рівня якості. Сприяє розширенню судин та виведенню молочної кислоти.
Статті по темі
  • 23.06.2023

Чим старше ми стаємо, тим більше уваги починаємо приділяти своїй зовнішності та здоров'ю. Звичайно, правильне харчування та фізична активність – це непохитні істини.

  • 22.06.2023

Недостатньо купити найдорожчий протеїн, доповнити його амінокислотами та креатином і вживати все це якнайчастіше і в якомога більших кількостях. Необхідно розуміти, як приймати протеїн і в яких дозах, щоб досягти бажаних результатів, і для чого він взагалі потрібен.

  • 21.06.2023

Ефективна харчова добавка, популярна не тільки серед спортсменів, зацікавлених у швидкому наборі якісної м'язової маси, або людей, які прагнуть схуднення, але й у користувачів, які бажають правильно харчуватися, бути здоровими та енергійними.

  • 16.05.2023

Так називають зелений пігмент рослин, що міститься у відділі рослинних клітин, де в процесі фотосинтезу відбувається трансформація енергії світла в енергію хімічних зв'язків в органічних речовинах.

Підписатися на нашу розсилку

щоб отримувати свіжі новини про акції та знижки

0 800 403 173